Nieuws & blog

Kdv de Mammoet opent 1e SKA-ontdektuin

Op kinderdagverblijf de Mammoet is afgelopen zaterdag tijdens het jaarlijkse zomerfeest de 1e officiële SKA-ontdektuin geopend. Dit jaar richten wij nog een ontdektuin bij één van onze kindercentra in en de komende jaren volgt ook de rest van de locaties.

Wat is een ontdektuin? Rinie Peters, regiomanager kinderopvang bij de SKA, legt uit wat ontdektuinen zijn: "In een ontdektuin lopen de kinderen niet over een tegelpaadje, maar over een paadje van boomschors of mos, óf - en dat is toch nét even spannender - over een rijtje rechtopstaande boomstammetjes. In sommige ontdektuinen verbouwen de peuters samen met de pedagogisch werkers hun eigen worteltjes of kweken ze zonnebloemen. In andere ontdektuinen komt een klein 'amfitheatertje', waar de kinderen toneelstukjes kunnen opvoeren en waar je gezellig samen kunt eten.

Roeren in de prut In de ontdektuin spelen de baby's ongestoord op hun eigen stukje gras of slapen in een hangwieg, onder de pergola. Er is een kraan voor de dreumesen en peuters. Ze drukken op de knop en kijken hoe er water uitloopt, ze voelen eraan, drinken een slokje en volgen dan samen met een pedagogisch werker de waterloop. Waar het water in het zand wegloopt, wordt het een lekker prutje waar je met een stokje - of je handen natuurlijk - in kan roeren. In veel ontdektuinen staat een wilgentakkenwigwam, waar de kinderen zich in verstoppen."

Ontdektuin sluit aan bij pedagogische visie De ontdektuinen sluiten perfect aan bij de pedagogische visie van de SKA 'kindvolgend werken'. Wij willen de kinderen de ruimte geven om zichzelf te ontwikkelen, om de wereld om zich heen te ontdekken, om zelf te beleven en te ervaren. Wij volgen hen daarbij en spelen in op hun interesses en behoeftes. in de ontdektuin valt van alles te ontdekken en de ontdektuin biedt door de weloverwogen inrichting een goede balans tussen veiligheid en uitdaging.

Bericht: 1 juli 2009

Meer nieuws & blogs