Nieuws & blog

Schat van de Lange Jan in première

De première van de speelfilm 'De schat van de Lange Jan' vond maandag 9 december plaats. De film is gemaakt door kinderen van bso Lange Jan. De productie en regie waren in handen van Jogan Kiestra, vader van één van de bso-kinderen.

RTV Utrecht maakte een reportage!

Extra voorstelling! De première is alleen voor genodigden, maar andere belangstellenden krijgen ook een kans om de film op het witte doek te zien! Op zaterdagochtend 14 december 2013 (om 11:00 uur) is er namelijk een 2e voorstelling in de JT Bioscoop in Amersfoort. JT bioscoop stelt 14 december belangeloos een zaal ter beschikking.

Mail voor toegangskaarten Voor deze voorstelling worden de kinderen van bso Lange Jan, die niet bij de première aanwezig kunnen zijn, uitgenodigd. Er zijn een beperkt aantal plaatsen, maar mogelijk zijn er nog plaatsen beschikbaar. Wilt u samen met uw kind(eren) ook graag De Schat van de Lange Jan in de bioscoop zien? Stuur dan een mail naar schatvandelangejan@gmail.com Wie het eerst komt, wie het eerst... Bij grote belangstelling komen er misschien meer voorstellingen in de JT bioscoop. Het verhaal De film speelt zich af in 1713 en in 2013. Tom krijgt van zijn opa een oude brief. Hij besluit met zijn bso-vrienden uit te zoeken wat er precies in de brief staat. Geholpen door een medewerkster van het museum Flehite komen de kinderen erachter dat er in de Onze Lieve Vrouwetoren mogelijk een schat verborgen ligt. Dit blijkt een kaart te zijn met daarop een kruis aangegeven. Aangezien het gaat om een oude kaart, worden ze door de gids van de toren verwezen naar Archief Eemland. Daar wordt de kaart bestudeerd. Dan blijkt dat het kruis precies in de wijk Nieuwland ligt, waar ook de bso is gevestigd. Wat de kinderen dan nog niet weten is, dat de schat waar ze naar op zoek zijn de in 1713 verdwenen en nooit teruggevonden gouden medaillon is. Dit medaillon bracht de Vrede van Utrecht mogelijk in gevaar, omdat het vervaardigd is van gestolen goud van de Koning van Spanje. De kinderen gaan in de wijk Nieuwland op zoek naar de schat. Zij zijn niet de enigen. Ook nazaten van ene Beenhacker, een Amersfoortse boef uit 1713, gaan op zoek naar schat. Door goed speurwerk en een list om deze boeven tegen te houden, wordt de schat uiteindelijk gevonden en blijkt het te gaan om het verdwenen medaillon. Het medaillon wordt het topstuk van de tentoonstelling in Museum Flehite. Het scenario is geschreven door Jogan Kiestra en Nelleke Kaldeway (bso-coördinator). De productie is tot stand gekomen met medewerking van onder meer Museum Flehite, Archief Eemland, Onze Lieve Vrouwetoren (de Lange Jan) en Levende Historie Amersfoort. Hoofdrollen en figuratie in de film worden verzorgd door alle kinderen van bso Lange Jan, ouders en medewerkers van de genoemde organisaties.

Facebook Meer informatie over `De schat van de Lange Jan’, inclusief een de trailer van de film op www.facebook.com/schatvandelangejan.

Van links naar rechts de hoofdrolspelers: (boven) Jorn Overduin, Ymke van IJzendoorn, Bas Kilsdonk en onder Sanne Kiestra, Merel Koop en Thomas Rienks.

Meer nieuws & blogs