Nieuws & blog

Baby's in staat tot verwachtingen van sociaal contact tussen anderen

Kinderen van negen maanden oud kunnen op basis van de voorkeuren van twee andere mensen al verwachtingen hebben of deze mensen vrienden of vijanden zijn. Dat suggereren de resultaten uit een Amerikaans onderzoek. Het lijkt erop dat kinderen al heel jong sociale contacten van anderen observeren. Dat meldt Scientias.

Onderzoekers van de University of Chicago vertoonden aan 64 baby’s van negen maanden oud filmpjes waarin was te zien hoe twee volwassenen aten en positief of negatief op dat voedsel reageerden. Soms waren de twee volwassenen het met elkaar eens en reageerden ze dus allebei positief of negatief, soms waren ze het oneens.

Vervolgens kregen de baby’s opnieuw een filmpje te zien. Ze zagen hoe de twee volwassenen uit het eerste filmpje elkaar opnieuw ontmoetten en óf heel vriendelijk óf heel onvriendelijk tegen elkaar deden. Om te achterhalen hoe de baby’s over de filmpjes dachten, hielden de onderzoekers bij hoelang ze naar de beelden keken. 'Wanneer baby’s iets zien dat ze niet verwachten, kijken ze langer,' verduidelijkt onderzoeker Amanda Woodward.

Uit het onderzoek blijkt dat baby’s langer bleven kijken wanneer twee volwassenen die hetzelfde voedsel lekker vonden later tijdens een ontmoeting onvriendelijk tegen elkaar waren. Ook leken ze verbaasd wanneer volwassenen die het eerst oneens waren over wat lekker was, later heel vriendelijk tegen elkaar waren. Volgens de onderzoekers bewijst het experiment dat jonge kinderen al in staat zijn om de sociale relaties van andere mensen in de gaten te houden. Woodward zegt verrast te zijn dat baby’s op deze leeftijd al zulke sterke reacties vertonen. Onderzoeker Zoe Liberman voegt daaraan toe: 'Het is voor ouders interessant om te weten dat baby’s in de gaten houden wat er in de wereld om hen heen gebeurt en dat ze conclusies trekken uit sociale interacties.'

bron: Nationale Onderwijsgids
 

Meer nieuws & blogs