Nieuws & blog

BoekStart op peuterwerkplaats en voorschool

Op 14 van onze peuterwerkplaatsen en voorscholen werken we nauw samen met Bibliotheken Eemland in het project BoekStart. BoekStart stimuleert lezen met baby’s, dreumesen en peuters. Dit is goed voor de taalontwikkeling en lezen verrijkt het leven op allerlei manieren. Clementine Stegerman van voorschool de Kolibrie is enthousiast:

Voorleesfeestjes

‘We hebben dit jaar al een aantal voorleesfeestjes georganiseerd. Elk feestje sluit aan bij ons thema van dat moment: ‘Lente’, ‘Verkeer’, ‘Kunst’ en ‘Herfst’. Een medewerker van de bibliotheek komt dan voorlezen. Zij is ondertussen al een vast gezicht voor de kinderen. En voor de ouders, want die zijn ook welkom op het voorleesfeestje.

 
Gezellig samen knutselen

Bij het voorlezen maakt de bibliotheekmedewerker gebruik van een vertelkastje, waardoor de kinderen onder het luisteren de platen uit het boek kunnen bekijken. Ze neemt ook vaak attributen mee die aansluiten bij het verhaal. Na het voorlezen kunnen de ouders en kinderen samen iets knutselen of een andere leuke activiteit doen. Ook is er gelegenheid om vragen te stellen of om met elkaar in gesprek te gaan. 

Informatie voor ouders

Vaak informeert de bibliotheekmedewerker de ouders over activiteiten in de wijk en legt ze iets uit over de bibliotheek. Bijvoorbeeld over hoe je boeken kunt reserveren en dat je een boek in de ene bibliotheek kunt lenen en bij een locatie kunt terugbrengen. 

Bezoek aan de bibliotheek

Met het thema ‘Verkeer’ zijn we met alle kinderen en ouders naar de nieuwe bibliotheek in het Eemhuis geweest. Toen zijn er maar liefst 11 kinderen lid geworden van de bibliotheek. Door samen naar de bibliotheek te gaan, hopen we dat ouders die dat normaal niet zo gewend zijn daarna zelf ook met hun kinderen naar de bibliotheek zullen gaan.’

Meer nieuws & blogs