Nieuws & blog

Team Tovertriangel wint lunch!

Het team van kinderdagverblijf de Tovertriangel heeft een prijsvraag van KG&Rolf gewonnen! De prijs – een heerlijke lunch – werd vandaag op het kinderdagverblijf bezorgd.

‘Deel uw speciale wensen of verwachtingen voor 2015 met ons’, luidde de vraag. Het prijswinnende antwoord van pedagogisch werker Esther Doorn:

‘Ons team heeft als wens voor 2015: het werktempo verlagen. Als wij met een groepje kinderen aan het werk zijn op ons kinderdagverblijf, dan heeft elk kind in de groep zijn persoonlijke wensen en behoeften. Zodra wij ons werktempo verlagen, zien wij meer non-verbale communicatie van de kinderen. Vervolgens kunnen wij anticiperen op de non-verbale communicatie van het kind.
Het resultaat van deze aanpak is dat kinderen zich prettig en begrepen voelen.

Bijvoorbeeld:
Je ziet als medewerker dat een dreumes graag wil meedoen, maar hij weet niet hoe hij zich bij de groep moet aansluiten. Dan kan je benoemen wat je ziet; ik zie dat je héél graag wil meedoen.
Vervolgens benoem je wat we doen; wij parkeren de auto’s in de garage. Daarna benoem je wat het kind kan doen: jouw graafmachine kan er wel bij, kom maar kijken.’

Esther: “De wens is tot stand gekomen tijdens de VIB (Video Interactie Begeleiding), door Willemien Beaujon.”

Willemien legt uit wat zij bedoelt met het verlagen van je werktempo: “Een jong kind heeft een lager tempo dan wij, volwassenen. Het heeft tijd nodig om een situatie te begrijpen en om te snappen wat je zegt of doet. Als je als pedagogisch werker ‘snel, snel’ een luier verschoont, een kind aan- of uitkleedt, of uit de kinderstoel haalt, overrompel je een kind. Bij de VIB laat ik dat zien en praat ik met de pedagogisch werkers over hoe zij de tijd kunnen nemen om te observeren, om te benoemen wat zij doen en om te benoemen wat zij het kind zien doen.

Rolfgroep

KG&Rolf - sinds 1 januari de Rolfgroep -  is leverancier van spel- en ontwikkelmateriaal en meubels voor de kinderopvang.

 

Meer nieuws & blogs