Nieuws & blog

Kindcentra 2020 presenteert plannen aan politiek

Kinderopvang en primair onderwijs zijn niet logisch georganiseerd in Nederland.  Dat stelt de landelijke ‘Regiegroep Kindcentra 2020’, waarin wethouders en bestuurders uit de kinderopvang en het basisonderwijs samenwerken. SKA is actief deelnemer in deze regiegroep. 

Kinderopvang en basisonderwijs hebben op dit moment een eigen systeem van financiering en eigen CAO’s voor de medewerkers. De programma's zijn niet op elkaar afgestemd, er zijn geen doorgaande ontwikkellijnen voor kinderen. Dat probleem zou voorbij zijn als ze kunnen opgaan in één kindcentrum dat zowel onderwijs als opvang verzorgt, meent de Regiegroep. Zulke kindcentra voor kinderen van 0 tot 12 jaar kunnen werken met één pedagogische visie, waardoor activiteiten beter op elkaar aansluiten. Dat zou de ontwikkeling van kinderen ten goede komen.

De tijd is rijp voor verandering. Ook ouders vinden - zo blijkt uit onderzoek dat Kindcentra 2020 heeft laten uitvoeren - dat kinderen moeten worden uitgedaagd om zich cognitief, creatief en sportief te ontwikkelen. Daarom vragen bestuurders uit de kinderopvang, het primair onderwijs en wethouders de politiek om kindcentra in Nederland mogelijk te maken. 

De samenwerkende organisaties willen tevens dat alle kinderen recht krijgen op kinderopvang. Elk kind tot 4 jaar kan dan twee dagen naar de opvang - bij voorkeur gratis - en ouders die dat nodig hebben kunnen extra dagen bijkopen. Dat kan vroege achterstanden van kinderen helpen voorkomen. Oudere kinderen hebben allemaal recht op een aantal uur naschoolse opvang.

Kindcentra 2020 presenteerde vandaag (vrijdag 9 oktober 2015) op het Symposium ‘Kindcentra 2020, een realistisch perspectief’ haar visie aan de politiek. Mariëtte Hamer, voorzitter van de SER (Sociaal Economische Raad) kreeg alle plannen in boekvorm aangeboden. “We laten zien hoe je inhoudelijk vorm kunt geven aan deze kindcentra, wat er nodig is aan wetgeving en hoe je realiseert dat álle kinderen er gebruik van kunnen maken. Voor de politiek is het natuurlijk spannend te horen wat de vereiste investeringen én opbrengsten zijn en dat hebben we ook uitgezocht”, zo meldt Gijs van Rozendaal, voorzitter van de regiegroep.

Tweede Kamerleden van SP, VVD, PvdA, Groen Links, CDA en D66 waren aanwezig bij het symposium en reageerden enthousiast en geïnspireerd op de plannen. Zij willen er zelfs zo snel mogelijk mee aan de slag. Linda Voortman van GroenLinks vatte het zo samen op Twitter: 'Integrale kindcentra in de wet, nog deze kabinetsperiode. De tekst ligt er, kabinet kan 'm zo overnemen'.

Meer weten? www.kindcentra2020.nl

Meer nieuws & blogs