Nieuws & blog

Liefdesperikelen - column van Ingeborg van Rijssel

Hij is overmorgen jarig en dan wordt hij 4 jaar. Hij heeft een vriendinnetje op school. Helemaal verliefd zijn ze en ze houden van elkaar zeggen ze trots. Maar nu heeft hij een nieuw vriendje.... Ze bekijkt het tweetal al een paar weken op afstand. Met argusogen. Hij heeft geen aandacht meer voor haar. Geen kopje thee meer in de huishoek; geen knuffel als ontvangst 's morgens; geen arm om haar heen. Ze zoekt stil een plekje op voor haarzelf...

Tijdens het spel met de boerderij gaat het mis. De twee stoere mannen komen met hun nijlpaard en Siberische tijger te dicht bij haar kippen en schapen... En ze haalt uit. Ze mept met een venijnig gezicht (en de nodige frustratie) met een schaap op de kop van de tijger en daarna op het nijlpaard. De mannen zijn verbijsterd en proberen terug te slaan, maar de kleine dappere vrouw blijft meppen. De stoere mannen druipen af en doen vervolgens hun beklag bij mij. Haar (bijna ex) vriendje: "Ik ga nooit meer met jou spelen!" "Nooit, nooit, nooit meer!" Ik probeer als mediator nog wat te redden: "Maar jullie zijn beste vrienden toch? Jullie houden van elkaar!" Hij is woest en kijkt over zijn bril naar zijn (bijna ex) vriendinnetje. " Nee, dat doe ik nooit meer!" En hij stampt weg met de Siberische tijger en het vriendje met het nijlpaard... ze ploffen neer op het kleed waar hun wilde dieren in een garage verdwijnen en hervatten hun spel. Ze vechten volgens mij wie er op het dak mag staan...

Het uitgeraasde vriendinnetje staat er sip bij met het arme schaap in haar handen. Ze begint te huilen en ze komt naar me toe. Ik neem haar op schoot en troost haar... (wat moet ik zeggen?) Als de ochtend voorbij is zie ik ze samen zoenen en elkaar vasthouden; hij is vandaag voor het laatst op school want hij gaat naar groep 1. Zij lacht verlegen, hij, met zijn rode wangen is zich van geen kwaad bewust meer. Ik kijk ernaar en zucht... hoe heerlijk en hoe makkelijk.

Geschreven door: Ingeborg van Rijssel, pedagogisch werker op SKA-voorschool de TamTam

Meer nieuws & blogs