Nieuws & blog

Tekenbeet bij kinderen

Nu de zomer in aantocht is, wordt er weer aandacht gevraagd om alert te zijn om teken. Een tekenbeet kan namelijk de ziekte van Lyme veroorzaken. Deze week is het daarom de landelijke Week van de Teek (11 t/m 17 april). 

Kinderen van alle leeftijden kunnen te maken krijgen met een tekenbeet, van baby’s en peuters tot schoolgaande kinderen. Ze zitten vooral in een bosrijke omgeving, dus ook in uw eigen achtertuin. Controleer uw kind daarom regelmatig op teken en verwijder een teek zo snel mogelijk. Kijk vooral op warme vochtige plekken zoals achter de oren, in de liezen, knieholtes, onder de oksels en in de bilspleet.

Wat is een teek?

Een teek is een klein bruinzwart insect dat lijkt op een spinnetje. Het beestje is 1 tot 3 millimeter groot en komt vooral in een bosrijke omgeving voor, maar ook tussen lang gras en hoge struiken. Teken kunnen dus ook in uw eigen tuin voorkomen. Teken voeden zich met bloed. Zodra het beestje vol zit, laat het vanzelf weer los. In Nederland is inmiddels 1 op de 4 teken besmet met de bacterie die de ziekte van Lyme kan veroorzaken.

Ziekte van Lyme

Een tekenbeet is meestal niet pijnlijk. Vaak zie je op de plek van de tekenbeet een klein rood vlekje. Ontstaat er na enkel dagen tot drie maanden na de tekenbeet een rode kring rond de plek, dan kan het zijn dat uw kind de ziekte van Lyme heeft opgelopen. Deze ziekte kan gewrichtsklachten en verlammingsverschijnselen veroorzaken. De ziekte van Lyme is, mits deze op tijd wordt ontdekt, goed te behandelen met antibiotica. Niet in alle gevallen verschijnt er een rode kring rond de plek van de tekenbeet. Wees daarom altijd alert op ziekteverschijnselen nadat uw kind door een teek is gebeten.

Symptomen

Een teek die besmet is met een bacterie kan de volgende klachten geven bij je kind:

  • Koorts
  • Vermoeidheid
  • Hoofdpijn
  • Spierpijn
  • Huiduitslag
  • Gewrichtspijn

Hoe verwijder je een teek?

Verwijder een teek zo snel mogelijk, dan is de kans het kleinst dat hij uw kind daadwerkelijk besmet. Controleer daarna het hele lichaam op nog meer teken. De teek kunt u het beste met een speciale tekentang verwijderen. Pak hem zo dicht mogelijk op de huid vast en trek deze voorzichtig naar buiten totdat hij los komt. Zorg dat u het lijfje niet samenknijpt, want dan kan de teek zijn maaginhoud, inclusief bacteriën, in de huid achterlaten. Noteer nadat u de teek hebt verwijderd altijd de datum en de plek waar hij zat. De symptomen kunnen zich ook maanden na de beet nog voordoen. Tip: maak een foto, dan kunt u eventueel later gemakkelijk zien waar de teek zat en wanneer u hem verwijderd hebt.

Meer informatie over tekenbeten

Kijk op www.rivm.nl/tekenbeet voor meer informatie, download de app 'Tekenbeet' voor uw tablet of smartphone of bekijk de voorlichtingsfilm van het RIVM. Voor kinderen is er de computergame Teek Control.

Meld een eventuele tekenbeet op www.tekenradar.nl. U kunt op deze site ook zien waar in Nederland veel teken voorkomen.

Meer nieuws & blogs