Nieuws & blog

Expeditie SKA, verslag van een geweldig kamp!

Op maandag 2 mei was het dan eindelijk zo ver! Een groep 8-plussers van onze bso’s hadden twee dagen (én een nacht) expeditie voor de boeg!

Natuurlijk waren we superblij dat het weer zo meezat. Viel er vorige week nog her en der sneeuw, deze ochtend straalde de zon en beloofde het twee prachtige dagen te worden! Sjouwend met tassen, slaapzakken en luchtbedden kwam de groep enthousiastelingen aan op het kampterrein achter bso de Boomklimmers, een groot grasveld (mét bos en zandbak voor kampvuur) achter het oude klooster. 

Sommige gezichtjes stonden wel een beetje gespannen (of waren het toch die van de vaders en moeders?); wat stond er te wachten? Waar moeten we beginnen? Nadat alle kinderen gebracht waren - kus, kus, knuffel, knuffel - was het nu tijd voor het echte werk. Wat picknickbanken en een grote totempaal met kleuren erop; zo kunnen we toch niet kamperen!

Uitgebreid hebben we stilgestaan bij de kampafspraken en de welbekende corvee (jaja, iedereen was een keer aan de beurt), waar verblijven we wel en niet; vervolgens werd het kamp opgedeeld in 5 kleinere sub-kampen. Rood, geel, blauw, groen en oranje. Kinderen waren meestal erg blij met hun groepsgenoten, want meestal betrof dit kinderen die zij al kenden. Ook had elk groepje een eigen kampleider!

Al snel waren de vijf groepen goed herkenbaar, elk kind een felgekleurd shirt aan. Dit mocht natuurlijk mooi versierd en gepimpt worden… toch ging de nieuwsgierigheid vooral uit naar de tentjes… Tijd om uit te pakken! Elk sub-kamp kreeg een stuk of vier koepeltentjes om mee aan de slag te gaan. Makkie! Touwtjes los en het tentje stond. Hier en daar een harinkje in de grond, dit was echt een eitje.

De meiden namen wat meer tijd om alle tentjes netjes in te richten; waar ligt mijn bedje, hoe staat mijn tas, etc. Ook met het versieren van de shirts waren ze lang zoet. De mannen hadden het al vrij snel bekeken; gewoon een extra tentje erbij opzetten, daar alle bagage ingooien, bed opmaken (ofzo) en daarna lekker het terrein verkennen en voetbaltoernooitje spelen.

Na de lunch vertrokken we gezamenlijk naar de Soesterduinen. 5 kampvlaggen in de aanslag, al die gekleurde shirts bij elkaar in 5 Stints, we waren werkelijk een attractie onderweg! In de Soesterduinen aangekomen kreeg elk kamp zijn eigen heuvel, kampvlag mee en elk een waterpistooltje met gekleurd water in de eigen kleur. Met de juiste aanval en de beste verdediging op zoek naar elkaars kampvlag. Wat een avontuur!

De vlaggenroof werd ruimschoots gewonnen door het groene team! Na een pakje drinken en een zakje chips nog even lekker ravotten in de duinen; elkaar ingraven, tikkertje, etc. En wat was het prachtig weer! Een feestje om met de hele bups weer terug te rijden naar het kamp; even zwaaien naar de mensen in de trein!

Op het kampeerterrein aangekomen nog even lekker aan de slag met de T-shirts, of de boshut in het bos veroveren. De kinderen die de omgeving al kenden, hielpen de anderen goed op weg! Daarna alweer de beurt aan de volgende corveeploeg voor het bakken van de hamburgers en verwarmen van de knakworsten. Komkommertjes, tomaatjes, lekker sausje erbij; een feest op elk broodje!

Voordat de zon onderging hebben kinderen erg goed geholpen met het verzamelen van takken voor het kampvuur van die avond. Kuil graven in de zandbak, takken erin, wat extra haardhout…. Sommige kinderen hadden al echt ervaring!

Binnen in de bso-ruimte aan de slag met de beauty-salon. Iedereen die zin had werd in de watten gelegd; maskertje, nagellakje, aan alles was gedacht! Dit was werkelijk meer ‘glamping’ dan ‘camping’, maar ach; genieten met volle teugen!

Bij het kampvuur zijn nog lekkere marshmallows geroosterd; wat een sfeer! Daarna nog een spannende boswandeling voor de echte durfal: met slechts enkele zaklampen; dat is spannend! 

Toen bedtijd genaderd was, kropen de meeste kinderen moe maar voldaan hun knusse tentje in. Lekker nog even kletsen, stiekem keten, en uiteindelijk toch schaapjes tellen. Voor de een ’n makkie, de ander had wat meer moeite. Uiteindelijk is een aantal kinderen veilig thuis in hun eigen bedje gaan slapen, dat helpt toch het beste tegen de heimwee. De meesten sloten ’s morgens gelukkig weer gewoon aan! Die nacht helaas wel een regenbui. Ook dat hoort erbij bij een expeditie! Geen zorgen, op wat natte bedjes en voeten na, ging dit ook allemaal prima! 

’s Morgens werd het kamp bijtijds weer wakker. De een lekker uitgeslapen, de ander behield de hele dag een slaperig koppie. Lekker ontbijtje er in en vervolgens (nadat de zon de tentjes langzaam weer opdroogt) tassen weer inpakken. Tja, papa en mama hadden de tas gisteren toch praktischer ingepakt dan dat sommigen nu voor elkaar kregen. Maar ach, zo was het ook wel goed.

Het invouwen van de tentjes werd aan de kampleiding overgedragen; zo gemakkelijk als het opzetten verliep, zo ingewikkeld was het om 25 tentjes weer netjes in hun hoesje te krijgen…. Maar ach; ook dat is kamperen!

Ondertussen gezamenlijk het bos in voor het spel ‘Levend Stratego’. Kinderen gingen vol enthousiasme mee in het spel en hebben een leuke tijd beleefd. Vol enthousiaste verhalen kwamen ze weer terug op het terrein; tegelijkertijd verbaasd over hoe kaal het er eigenlijk uit ziet zo zonder tenten. Gelukkig nog wel een zeil om lekker droog op te kunnen zitten en soms ook om lekker even op bij te slapen! Moet kunnen!

De laatste corveeploeg had geluk. Hup, een stel mee naar de cafetaria. Een doos vol patat en snacks was het resultaat. Dat was smullen geblazen!

Als afsluiting van de dag werden er nog volop spelletjes gespeeld; weerwolven-spel, monopoly, beachball, pingpong en voetbal. Anderen genoten nog van het nabijgelegen bos en zochten takken uit om prachtige pijlen en bogen van te maken. Enkelen kozen voor een middagdutje in de zon.

Enthousiaste reacties als de kinderen weer opgehaald werden. Met ieder een beachball-set onder de arm en kleine oogjes, papa’s en mama’s sjouwend met de tassen, werden alle kinderen uitgezwaaid.

Moe maar voldaan kijken wij terug op een leuke Expeditie!

Namens alle kampleiding, bedankt voor de gezellige dagen!

Siska, René, Wanda, Dylan, Clementine, Nathalie, Marinda, Jennifer, Judith, Gerda, Naomi en Meike

(Klik op de foto's om ze te vergroten en door te bladeren)

Kamp 8-plussers

Meer nieuws & blogs