Nieuws & blog

De Muziekmakerij - docente doet verslag

'Met heel veel plezier heb ik bso-kinderen van de SKA de afgelopen twee maanden in aanraking gebracht met de basisaspecten van muziek. Elke les kwamen de volgende onderwerpen terug; zingen, luisteren, muziek maken, noteren en bewegen. We hebben allerlei instrumenten ontdekt (van xylofoon, percussie-instrumenten, dwarsfluit, piano tot boomwhackers- gekleurde plastic buizen die je in je handpalm kunt slaan waarbij er geluid klinkt). We hebben ritmespelletjes gedaan, gedanst, naar muziek geluisterd en muziekinstrumenten leren onderscheiden, verschillende stemmingen in muziek leren herkennen, kennis gemaakt met notenschrift en natuurlijk hebben we zelf ook muziek gemaakt. 

(tekst loopt onder de foto door)

De grote jongens in de groep, leerde ik al snel kennen als pientere kereltjes. Ze leerden zo snel dat ik hen tijdens de opdrachten wat extra uitdaging bood in de vorm van de groep dirigeren (Berend wist exact hoe een dirigent een stopteken maakt en na korte tijd stond iedereen voor de groep als volleerd dirigent), of in de vorm van het bespelen van eenvoudige ritmische melodietjes op diverse instrumenten. 

De jongere kinderen bood ik op hun niveau uitdaging aan, binnen de werkvorm van dat moment. Tijdens de zesde les speelden en zongen we met zijn allen een herfstlied. Op de maat van de muziek, met een intro van twee kinderen op djembé, op afgesproken momenten dwarrelden blaadjes naar beneden en tussendoor zongen we stukjes fluistertekst.

De afgelopen les lieten we een lied horen voor enkele ouders die de kinderen kwamen ophalen na Muziekmakerij. ‘Juf, dit lied kennen we toch al. Dat is toch makkelijk!’ riep één van hen, toen ik hen voorstelde een nummer te herhalen en wat ouders uit te nodigen in de zaal. Vol trots lieten zij echter zien wat ze konden.  De komende periode gaan we veel muziek maken, zingen, echte noten leren herkennen, dansen als Pinokkio, ballon, elastiek en kerstboom, nieuwe instrumenten ontdekken en bespelen en nog veel meer.'

Verslag van Patricia Kooijman, muziekdocente van De Muziekmakerij op Scholen in de Kunst. 

Aanbod Scholen in de Kunst onder bso-tijd

Uw kind kan bij ons in bso-tijd cursussen en workshops volgen bij Scholen in de Kunst! Leuk voor uw kind en gemakkelijk voor u als ouder! In januari beginnen een aantal nieuwe lessen. Kijk voor meer informatie op de website van Scholen in de Kunst.

Meer nieuws & blogs