Nieuws & blog

Inspirerende ouderavond

Op 22 november was er een zeer inspirerende ouderavond met Hanneke Poot, kinderfysiotherapeut. Zij nam de circa 50 aanwezige ouders van onze vestigingen in het Bergkwartier, het Leusderkwartier en het Soesterkwartier mee in de belevingswereld van kinderen.

Hanneke is goed in staat om opvoeders met treffende voorbeelden te laten inzien wat er gebeurt bij kinderen. Zowel van jonge leeftijd maar ook als ze ouder worden. Zo heeft ze uitgelegd dat jonge kinderen tijd nodig hebben om een vraag te bevatten. Het blijkt dat baby’s tussen de 25-30 seconden nodig hebben om te bevatten wat er gezegd wordt. Treffend voorbeeld is het uitzwaaien van bijvoorbeeld opa en oma. Als ze al ver de hoek om zijn, gaat je kind pas zwaaien terwijl je al een tijdje voordoet en vraagt om ook te zwaaien. Het duurt gewoon even voordat het landt.

Hoe ouder de kinderen worden, hoe korter de reactietijd wordt. Maar ook op peuter- en kleuterleeftijd is er wel sprake van een bepaalde responstijd. Mooi is ook dat in de pubertijd het verschil tussen jongens en meisjes goed zichtbaar wordt. Meisje bevatten de woorden dan in 1 seconde en jongens hebben dan weer meer tijd nodig (soms wel 30 seconden).

Daarnaast maakte Hanneke heel duidelijk dat kinderen echt veel rust nodig hebben en dat je ze moet helpen om deze rust te creëren. Tijdens de slaap worden alle ervaringen verwerkt en die tijd hebben kinderen echt nodig. De middagslaap beïnvloedt de nachtrust niet. Wel het ritueel ernaar toe. 

Hanneke Poot liet nog veel meer onderwerpen de revue passeren, zoals bijtgedrag, speelgedrag op jonge leeftijd, en voedingsbeleid voor kinderen. Het was een zeer inspirerende en waardevolle avond waaruit iedere ouder kon meenemen wat voor hem/haar van toepassing was. 

Meer nieuws & blogs