Nieuws & blog

Het verhaal van de pvc-buizen

Samen met de kinderen hebben de pedagogisch werkers van kinderdagverblijf de Zilverberg in de bouwmarkt pvc-buizen gekocht. Waarom? De medewerkers doen verslag: 

We hebben verschillende pvc buizen gekocht. Dikke en wat dunnere buizen. In de bouwmarkt zaagden we de buizen op verschillende maten. Hoekjes erbij en een dop om de buizen af te kunnen sluiten. Al een superleuke activiteit op zich! 

Maar wat doen we dan met deze buizen? Tja, dat wisten we zelf van tevoren ook niet. Ons doel met dit materiaal is juist dat kinderen zelf bedenken wat ze ermee willen en kunnen doen. Openeindmateriaal heet dat. We observeren de kinderen, sluiten aan, spelen mee en bedenken zo nodig een vervolgactiviteit.

De ontknoping… 
Wat gebeurde er toen we de mand met buizen, zonder iets te zeggen, in de groep neerzetten? De kinderen haalden de buizen er zelf uit en begonnen te praten door de buis. Anderen keken ernaar en gingen dit ook doen (ze leerden van elkaar). Daarna vergeleken de kinderen de buizen; groot en klein. Ook ontdekten ze dat de dunne buis in de dikke paste. Hé, je armen passen in de buis en zo zijn je armen langer. Er kan een kleine auto doorheen, een balletje, maar een grote auto paste dan weer niet. 

Er werd samengewerkt, overlegd en veel geleerd van elkaar. Wij  observeerden de kinderen en deden niet mee met hun spel. Bij deze activiteit werden de rekenprikkels, de sociale ontwikkeling en de creativiteit van de kinderen gestimuleerd. Openeindmateriaal… leuk toch! 

    

Meer nieuws & blogs