Nieuws & blog

Ska gaat voor gezond! Nieuw voedingsbeleid

Jong geleerd is oud gedaan, en dat geldt zeker voor een gezonde leefstijl. Onlangs hebben we als Ska Kinderopvang ons voedingsbeleid weer eens goed onder de loep genomen. Wij baseren ons op de adviezen van het Voedingscentrum en hebben een aantal aanpassingen gedaan, gebaseerd op de nieuwe Schijf van Vijf.

Water, een gezonde dorstlesser!

Wij geven de kinderen geen diksap en aanmaaklimonade meer. Deze drankjes bevatten erg veel suiker en dus calorieën. Dat kan leiden tot overgewicht en tandbederf. We bieden kraanwater aan dat we vaak een smaakje geven met bijvoorbeeld schijfjes appel of komkommer. We bieden de kinderen daarnaast lauwe, lichte thee zonder suiker aan. 

Uit onderzoek (2016) blijkt: ‘Kinderen van 4 tot en met 17 jaar oud  14% lijdt aan overgewicht en slechts 1% van alle schoolkinderen eet elke dag voldoende groente.’

Samen met de kinderen...

Als tussendoortje geven we vooral fruit en rauwe groente. We betrekken kinderen door ze te laten helpen bij het klaarmaken ervan. De oudere bso-kinderen besluiten tegenwoordig vaak spontaan om te gaan bakken en kokkerellen en weten al goed wat gezonde keuzes zijn!

... en ouders

Feestjes vieren we gezond.  Daarom vragen we aan ouders om traktaties klein en niet te calorierijk te maken. Niet-eetbare traktaties zijn een leuk alternatief, zoals stickertjes, vingerpopjes, uitdeelboekjes of badeendjes. 

In mei organiseerden wij drie leerzame, actieve en vooral smaakvolle avonden over voeding voor onze ouders. Bekijk de impressie: Proef Ska.

Een ouder op de ouderavond: "Tot mijn verrassing zag ik mijn peuter ineens een stuk rauwe paprika eten. Dat heeft hij op het kinderdagverblijf geleerd!”

Lees meer

Het volledige voedingsbeleid vindt u hier

Foto-impressie gezonde voeding bij Ska Kinderopvang

   

Meer nieuws & blogs