Nieuws & blog

Knutselen op kdv Plons - kindergeest kent nog geen conventies

Vandaag gaan de kinderen van kinderdagverblijf Plons (Nieuwland) met verschillende materialen knutselen; aluminiumfolie, cadeaulint, papier, lijm, houten stokjes, stickers, wol. Alle materialen zitten in een grote bak en op de grond ligt een stuk behang. De kinderen kunnen aan de slag.

'Het mooie aan een kindergeest is dat deze nog geen conventies kent. Dat iets op een bepaalde manier ‘behoort’ te zijn, komt doorgaans niet in ze op. Ook hebben ze een natuurlijke drang om te onderzoeken en te experimenteren. Voor een kind is immers alles nog nieuw'*.

Sowieso hoeft iets dat gemaakt wordt niet persé iets voor te stellen. De beleving van het materiaal is leerzamer dan het resultaat van het proces. [tekst gaat door onder de foto]

Het is mooi om te zien dat elk kind in zijn eigen wereld zit. Ieder heeft zijn eigen plekje. Ze geven elkaar de ruimte om te ontdekken en te ervaren. Na een tijdje komt weer het besef van elkaar. Er vindt interactie plaats en er wordt samengewerkt. Materialen worden geruild en ze helpen elkaar. 

Proces vastgelegd en beschreven door medewerkers van kdv Plons

*citaat uit: kiind.nl/creativiteit-is-vrij-denken

Meer nieuws & blogs