Nieuws & blog

Sinterklaasfeest: Fantasiespel voor jong en oud! - blog door Wietske van Vembde

Sinterklaasfeest. Eén groot fantasiespel, een spel waar alle Nederlanders collectief aan meedoen. Het feest verbindt: Het spel komt op het journaal, het staat in alle kranten, de winkels zijn er volop mee versierd (om over de liedjes via de speakers nog maar te zwijgen) en het loopt als een rode draad door het leven van kinderen en volwassenen heen. 

Dat een kind, zeker een jong kind, dol is op de Sint is niet zo verwonderlijk. 'Doen alsof'-spel zit in hun systeem en hoort bij hun belevingswereld. Ze doen eenvoudig de hele dag niet anders. Het is hun manier van omgaan met de wereld, oplossingen bedenken voor ‘problemen’ waar ze tegenaanlopen, of verwerken van wat ze meemaken. Een jong kind heeft een magische benadering van de werkelijkheid, om zich staande te houden in de wereld van alledag.

Het wereldbeeld van een jong kind is bezield en bewoond met feeën, kabouters, pratende bomen en spoken. In deze magische wereld kan het kind praten met zijn knuffel, vliegen als superman of zo sterk zijn als een ridder. Eén enkel kopje in de vaatwasser is zielig, en de fiets buiten in de regen heeft het koud. Deze bijzondere tijd duurt ongeveer tot een jaar of 7 à 8, grofweg zolang kinderen nog in Sinterklaas geloven. Logisch ook, want tegen deze tijd neemt het realiteitsbesef toe. Kinderen hebben meer door hoe iets in elkaar steekt en hebben daar niet meer de fantasie voor nodig om ermee om te gaan. Bovendien krijgen kinderen door dat sommige zaken niet kloppen (een paard op een dak) of gek zijn (één meneer op de hele wereld die 400 jaar oud is terwijl nagenoeg de rest van de mensheid de 100 jaar niet haalt).

Deze periode is voor de kinderen een fantasievolle wereld waarin het voor hun volstrekt normaal is dat een eeuwenoude man met zijn paard ’s nachts in het donker over het dak rijdt. En dan vervolgens een cadeautje - waarvan het kind misschien wel gezien heeft dat zijn eigen mama het gekocht heeft - op wonderlijke wijze door de schoorsteen in zijn schoen mikt. Dit maakt de Sinterklaastijd tot een spannende maar ook zeer speelse periode. Het kind creëert met zijn eigen spelfantasie het Sinterklaasverhaal en speelt dit samen met zijn omgeving uit, met als hoogtepunt Pakjesavond.

Je hoeft een kind echt niet te vertellen dat zijn fantasievolle uitspattingen niet waar zijn; als een kind speelt vervallen de grenzen van de realiteit en zijn alle mogelijkheden onbeperkt. Magische oplossingen worden voor ‘problemen’ verzonnen en ook al kent het oudere kind ‘het geheim’, als het oog en oog met Sinterklaas staat, slaat het geloof weer in volle hevigheid toe.

Geniet in deze tijd van dit eeuwenoude spel van geven, delen en verrassen. Bewaak wel grenzen, zorg voor voldoende ontspanning en laat het gezamenlijke spelplezier de boventoon voeren!

Wietske van Vembde, specialist voorschoolse educatie Ska Kinderopvang en spelkundige 

Meer nieuws & blogs