Nieuws & blog

Expeditie Onderzoek - blog van Wietske

Samen met zijn moeder komt hij het lokaal binnen. Soufian. Net 2,5 jaar, een koppie vol krullen, de energie van een Duracell-konijntje en een onderzoekende blik in zijn grote grijze ogen. 

Kralen in het poppenbed

Terwijl ik met moeder in gesprek ga, gaat Soufian op onderzoek uit. Van de tafel via de leeshoek naar de autobaan, dan door naar de keuken waar hij alle kastjes opentrekt, om daarna bij de bak met kralen aan een andere tafel te kijken. Een paar minuutjes blijft hij kijken en verzamelt hij kralen, ogenschijnlijk ongeïnteresseerd welke kleur of vorm de kralen hebben, en neemt ze mee naar de huishoek. Het poppenbedje met het zachte schapenvachtje erin vindt Soufian een mooie plek om zijn kralen neer te leggen. Dan komt hij even bij moeder en mij langs, kijkt moeder met een grote lach op z’n gezicht aan en gaat weer verder op onderzoek uit. De autohoek nog een keer, manden open trekkend en kijken wat er in de manden zit. Een rondje lopen door het lokaal, nog een rondje maar dan in een andere vorm…. 

Waarom hier blijven als er dáár ook iets te beleven valt?

Wanneer een kindje zoals Soufian op de groep komt, is het gedaan met de (groeps-)rust. Op één plek blijven spelen; waarom hier blijven als dáár ook iets te beleven valt? Door op onderzoek te gaan, verkent een kind de ruimte, weet het wat er aanwezig is en bovenal wáár dat is. Voor ons als volwassenen kan dit heel onrustig overkomen, een kind dat steeds 10 seconden ergens is en dan weer doorgaat. Maar doen wij niet precies hetzelfde als wij onze intrek nemen in een luxe vakantiehuis? Ook wij verkennen eerst onze omgeving, en trekken alle keukenkastjes open om te weten wat erachter zit, voor we in alle rust ergens ‘landen’.

Colombus in peuterformaat

In mijn dagelijks werk op de speelleergroep zie ik een kindje als Soufian als deelnemer aan ‘Expeditie Onderzoek’. Een Columbus, maar dan in peuterformaat. Aan mij als volwassene de taak om dit kind de ruimte te geven zijn expeditie te laten slagen. Want pas als alles is verkend, pas dán heeft dit kind de rust om daadwerkelijk ergens te ‘zijn’ en kan het gaan spelen.

Wietske van Vembde – VE-specialist bij Ska Kinderopvang & spelagoog

Meer nieuws & blogs