Aandacht voor lezen – Blog door Wietske, VE-specialist

Ska Kinderopvang vindt het belangrijk dat er aandacht is voor lezen. Ska stimuleert het lezen op de locaties actief en werkt nauw samen met de bibliotheek Eemland.

Waarom lezen?
Voorlezen is van onschatbare waarde voor de ontwikkeling van kinderen. Al een kwartier voorlezen per dag zorgt ervoor dat kinderen met gemak 1000 (!) nieuwe woorden per jaar leren. Dit zijn vaak andere woorden dan die kinderen leren uit gesproken taal. Voorlezen ondersteunt ook de sociaal-emotionele ontwikkeling, doordat kinderen meeleven met de hoofdpersonen in een verhaal en zich gaan verplaatsen in andere situaties en personen. Kinderen die vaak worden voorgelezen leren later makkelijker. Door het voorlezen beleven kinderen plezier aan lezen, en door dat plezier presteren kinderen weer beter op school. En dat allemaal door een kwartiertje lezen per dag!

Daarom (zó) lezen!
Voor jou als verzorger/ouder levert voorlezen ook iets op. Samen met je kind een boek lezen, helpt om je kind tot rust te laten komen en geeft een moment van oprechte aandacht aan elkaar. Bovendien, ouders die vaak voorlezen hebben doorgaans een goed beeld van de ontwikkeling en interesses van hun kind.

3 tips voor thuis:

  • Lees een boekje altijd eerst zelf een keer (vlug) door: kies een boek dat je zelf ook leuk vindt en bedenk vast aan welke begrippen of verhaalelementen je misschien wat extra aandacht wilt besteden.
  • Maak van voorlezen een vast ritueel, dat kan helpen om je kind tot rust te brengen. Een goed moment hiervoor kan zijn voor het slapen gaan.
  • Kinderen willen graag heel vaak hetzelfde boekje lezen. Maak hier geen probleem van. Door herhaling leren kinderen de taal, begrijpen ze het verhaal (beter) en krijgen ze oog voor detail. Denk maar eens terug aan momenten dat je een film voor de tweede keer zag, en je dingen opvielen die je eerder nog niet zag.

 “Geef een prentenboek cadeau” is een jaarlijks terugkerende actie. Doel van de actie is om alle jonge kinderen in Nederland en Vlaanderen te laten opgroeien tussen de mooiste boeken uit de jeugdliteratuur, ongeacht de financiële thuissituatie. De actie wordt al een aantal jaren gehouden, eerdere titels van deze actie zijn onder andere ‘De Gruffalo’ en ‘Raad eens hoeveel ik van je hou’. Voor oudere kinderen is ieder jaar in februari een zelfde soort actie, ‘geef een boek cadeau’, waarbij dit jaar het boek ‘Koning van Katoren’ centraal stond.

Deze blog is tot stand gekomen met medewerking van Lies Pannevis, specialist Jeugd bij bibliotheek Eemland

Meer nieuws & blogs