Ska Kindcentrum de Zilverberg kreeg donderdag 4 oktober bijzonder bezoek: een delegatie uit Macedonië kwam langs om een kijkje in de keuken van Ska Kinderopvang te nemen.

De groep was drie dagen in Nederland in het kader van Foundation for Education and Cultural Initiatives “Step by Step”- Macedonia. Zij werden begeleid door Anke van Keulen, sociaal pedagoog en partner bij Bureau MUTANT. Deze organisatie richt zich op de kinderopvang, het onderwijs en de gezondheidszorg. Dit was ook de samenstelling van het werkbezoek. 
 
Het doel van het bezoek was om te observeren hoe in Nederland de kinderopvang en buitenschoolse opvang samenwerkt met verschillende organisaties, zoals scholen en jeugdzorg. De regering van Macedonië streeft naar verbetering van de voorschoolse educatie in het land, met name op het gebied van kwaliteit en het meer betrokken maken van de directe omgeving bij de kinderopvang. 

Samenwerking Ska en Youké

Tijdens deze middag lieten medewerkers van Ska Kinderopvang en Youké gezamenlijk zien hoe er preventief wordt samengewerkt vanuit verschillende disciplines om zo ontwikkelingsproblemen vroeg op te sporen. Youké biedt specialistische hulp aan kinderen die meer nodig hebben dat dat de reguliere (buitenschoolse) opvang kan bieden. Zo kunnen we kinderen in hun eigen wijk een omgeving bieden die past bij wat zij nodig hebben: lichte ondersteuning waar het kan en zwaarder als het moet. De professionals doen wat nodig is en komen naar het kind en de ouders toe en niet andersom. 

Ontwikkelen op je eigen manier

Om dit te kunnen bieden worden Ska-medewerkers getraind op het verstevigen van hun competenties en het signaleren van ontwikkelingsproblemen bij kinderen. Hierbij wordt samengewerkt met andere professionals vanuit de jeugdzorg. Sommige kinderen hebben bijvoorbeeld behoefte aan extra structuur of duidelijkheid, of een plekje waar ze zich even af kunnen zonderen van de groep. Youké kan samen met ouders en de basisschool een plan van aanpak opstellen. Zo worden de ouders ondersteund en kunnen kinderen zich in de reguliere bso-groep ontwikkelen op de manier die het beste bij hen past. 

Trots!

De delegatie kreeg een rondleiding op kindcentrum de Zilverberg. Tijdens de rondleiding werd verteld hoe de samenwerking met Ska en de verschillende partijen verloopt. Daarnaast kon de groep de spelletjes ervaren die worden ingezet bij kinderen die op sociaal gebied een steuntje in de rug nodig hebben. 
 
De delegatie was zeer onder de indruk en lieten weten dat zij bij ons veel inspiratie hadden opgedaan. Dat maakt ons extra trots op hoe wij het doen!
 
Dit bezoek kwam tot stand door PACT
PACT voor Kindcentra staat voor een ontwikkelomgeving voor kinderen van 0-12 jaar, waarin ieder kind meedoet, professionals met plezier werken en ouders, kinderen en medewerkers samen optrekken. Onze kernwoorden zijn dan ook niet voor niets inclusief, integraal en interprofessioneel. https://www.pactvoorkindcentra.nl/

Meer nieuws & blogs