Afgelopen jaar hebben de oudste kinderen op de buitenschoolse opvang een eigen escape room gebouwd, leerden ze skaten van een professionele skater en bakten ze pannenkoeken met krekels op echt vuur. Dit was Ska Next in 2022!

De geboorte van Ska Next

Eerst even terug naar 2021: het geboortejaar van Ska Next. Op de buitenschoolse opvang merkten we dat tieners andere pedagogische behoeften hadden dan de jongste kinderen. Er was een verlangen naar meer zelfstandigheid en uitdagendere activiteiten. Daarom begonnen we een nieuw concept: Ska Next.

Bij Ska Next krijgen de kinderen meer verantwoordelijkheid, meer vrijheid en bieden we next level activiteiten aan. Onze pay-off is dan ook: Ska Next, samen op weg naar zelfstandigheid. Ska Next is de plek voor (bijna) tieners op de buitenschoolse opvang.

Maar hoe ziet Ska Next er dan uit?

In een periode van 6 weken gaan kinderen aan de slag met een uitdagend thema. We beginnen elke periode met een kick-off workshop waarin de kinderen kennis maken met het thema. Na de kick-off wordt de eindchallenge gedeeld. De eindchallenge staat vast, maar de invulling ligt helemaal bij de kids. Vaak vliegen de wildste ideeën al binnen 5 minuten over tafel. Na de midden-workshop waarin de kinderen nog één keer worden geprikkeld, werken we toe naar de eindchallenge.

Er waren in totaal 7 verschillende Ska Next thema’s – op 6 Ska Next locaties – in 2022. De thema’s waren ‘Chill out & Hang in’, ‘Game On’, ‘Wij gaan feesten’, ‘Expeditie Next’, ‘Bouw je Skate-area’, ‘Rocking Robot’ en ‘Rode loper’.

2022 gaat van start!

Na de harde lockdown in december ’21 en januari ’22 gaan we van start met het thema ‘Chill out & Hang in’. Er is de ruimte om elkaar te leren kennen en te werken aan de groepsdynamiek. In maart en april gaan we echt los. De ene groep locaties begint met het thema ‘Game On’ en de andere groep met ‘Wij gaan feesten’.

Bij ‘Game On’ komen er speciale Escape Boxen naar de locaties. Kinderen moeten gezamenlijk, onder tijdsdruk, alle raadsels zien op te lossen. Wie lukt het om de Escape Box te ontmantelen? Na de workshop hebben de kinderen veel ideeën opgedaan voor de eindchallenge. De laatste drie weken werken de kinderen toe naar de finale: het bouwen van een eigen escape room. Dat is een groot succes bij kinderen én medewerkers. Uhm, maar wie weet waar pedagogisch medewerker Juultje is gebleven? Ze is toch wel ontsnapt…

Wow, spannend dat vuur maken

In mei en juni is het tijd voor ‘Expeditie Next’ en ‘Bouw je Skate-area’. De workshops van de Burgemeester van Buiten zijn een groot succes bij de stoere kinderen. Zelf vuur maken, vlierbloesempannenkoeken bakken, brandnetelchips bereiden en krekels eten. Durf jij het aan? In 2 uur worden de kinderen voorbereid om in de natuur te overleven. Het grootste plezier en de meeste trots zie je bij de kinderen die het lukt om vuur te maken. Wow, spannend.

Monika, pedagogisch medewerkers bij Ska Next, zag de kinderen steeds meer genieten van ‘Expeditie Next’. “De kinderen vonden het fantastisch om buiten te koken. In het begin waren de kinderen niet zo enthousiast over het bouwen van een hut, maar toen we eenmaal waren begonnen werden ze steeds enthousiaster.”

Bij de sportievelingen viel de skate-workshop in de smaak. Samen met een professioneel skater gingen de kinderen naar een skatepark waarin ze toffe trucs leerden. De buitenschoolse opvang saai? Bij Ska Next niet hoor!

Hoogtepunt van Tanja, de Ska Next expert van Ska Kinderopvang

Het hoogtepunt van Tanja, de Ska Next expert van Ska Kinderopvang? “De workshops van de Burgemeester van Buiten was een groot succes. Kinderen vonden het prachtig om zelf buiten te koken op vuur. Ook de stagefighting workshop werd goed ontvangen. Op school moeten kinderen stil zitten en opletten, maar bij Ska Next mogen kinderen nepvechten. Het leken wel actiescénes uit een spannende film. Heel cool!”

“Ouders, pedagogisch professionals en workshopgevers zijn altijd enthousiast als ik ze over Ska Next vertel. Het is echt een uniek concept in de kinderopvang. Oudere kinderen hebben andere pedagogische behoeften en daar spelen we op in. We geven bijvoorbeeld elke groep 150 euro om te besteden voor de eindchallenge. De kinderen bepalen gezamenlijk waar ze het aan uitgeven. Mooi om te zien hoe ze met die vrijheid én verantwoordelijkheid omgaan.

Een robot van een paar miljoen euro

Na de zomer was het nieuwe thema ‘Rocking Robot’. De kinderen maken niet alleen kennis met techniek, maar gaan er ook zelf mee aan de slag. Er zijn allerlei sensoren, motortjes en accu’s aanwezig om een eigen robot te bouwen. De kinderen van de Torenkamer hebben een briljant idee. Ze maken een robot die zelfstandig afval opruimt. Deze gebruiken ze dan niet zelf, maar verkopen ze aan de gemeente Amersfoort. De vraagprijs van de robot? “Minimaal een paar miljoen euro” volgens de kinderen van de Torenkamer.

Het einde van het jaar is in zicht. Het laatste thema is nog in gang, namelijk: ‘Rode loper’. Bij de eindchallenge wordt de rode loper uitgerold. Waarvoor? Dat bepalen de kinderen zelf. De kinderen van de Zilverberg rollen de rode lopers uit voor een uitgebreid diner. De kinderen verwelkomen hun ouders en maken zelf een heerlijke maaltijd klaar. Monika, pedagogisch medewerker bij Ska Next, geniet ervan hoe kinderen zelf aan de slag gaan met hun eigen ideeën.

Tot volgend jaar!

In 2023 staat er weer een nieuw jaar op ons te wachten. Niet alleen een nieuw jaar met toffe thema’s en uitdagende challenges, maar ook een eigen Ska Next YouTube-serie. We kijken ernaar uit!

Ska Next, samen op weg naar zelfstandigheid!

Meer nieuws & blogs