Bso-vakantieprogramma gaat bijna van start!
Festival Camping, Foodtruck Valley, Zen Lounge, Music Stage, Pret Paviljoen en de Talent tent. Op ons Bso-lands festival vind je het allemaal! We gaan bijna van start met ons vakantieprogramma.
De oorlog tussen Rusland en Oekraïne is het gesprek van de dag. Bij kinderen kan dit zorgen voor angsten of bezorgdheden. Ook bij ouders ontstaan er (begrijpelijk) veel vragen over hoe je dit met je kind(eren) moet bespreken en of je het er überhaupt met je kind(eren) over moet hebben. Bij Ska zijn we ons bewust van de vragen die kinderen hebben. We vinden het belangrijk kinderen te helpen met hun vragen, maar ook ouders hierin bij te staan.
Het Nederlands Jeugd Instituut geeft deze tips:
Wil je meer lezen over deze tips? Lees: Praten met je kind over het conflict tussen Rusland en Oekraïne
Hoe praat je erover?
Allereerst is het belangrijk om te weten dat kinderen onder de 6 nog geen onderscheid kunnen maken tussen wat echt en niet echt is. Bij kinderen in deze leeftijdscategorie is het verstandig om ze af te schermen van het nieuws.
Maar zodra een kind ouder wordt kun je niet meer voorkomen dat ze er iets van meekrijgen. Het advies is dan om informatie te geven op de behoefte van je kind. Ga niet gelijk in de uitlegmodus, maar kijk eerst naar wat je kind eigenlijk al weet.
Hoe weet je waar je kind aan toe is?
Als je te veel uitleg geeft aan je kind terwijl hij of zij er nog niet aan toe is, kan dit meer vragen oproepen. Maar hoe weet je waar je kind aan toe is? De beste manier om hierachter te komen is door vragen aan je kind te stellen. Op deze manier weet je wat je kind al heeft gehoord over de oorlog en kan je hierop aanhaken.
Bij kinderen die actief zijn op sociale media is het belangrijk om te weten wat je kind te zien krijgt. Op Whatsapp en TikTok wordt van alles rondgestuurd, dat kun je niet tegenhouden. Je kunt wel tegen je kind zeggen: ‘er gaan soms heftige filmpjes rond, kijk deze niet als je alleen bent.’ Of vraag je kind of er wel eens filmpjes worden rondgestuurd en wat daarin te zien is. Zo weet je beter wat je kind meekrijgt.
Moet je op alle vragen van je kind antwoord geven?
Het is belangrijk om eerlijk met je kind(eren) te zijn over wat er nu gebeurt in de wereld. We zijn soms geneigd om te denken dat als we er niet over praten, het er ook niet is. Maar als vragen onbeantwoord blijven, zit het wel in het hoofd van het kind. Het voordeel van zelf antwoorden geven is ook dat je het in je eigen woorden kunt nuanceren. Na een vraag over kernwapens kun je bijvoorbeeld vertellen dat in de Koude Oorlog er ook tien jaar werd gedreigd met kernwapens, maar dat die nooit zijn gebruikt. Ook kan je bijvoorbeeld uitleggen dat het nog ver weg is en Nederland niet meedoet aan de oorlog.
Hoe kun je het best reageren op de angst van je kind?
Benoem dat je snapt dat je kind bang is en dat het ook spannend is, maar zeg niet dat het niet nodig is. Angst kan namelijk wel uitgroeien tot iets groters. Het mag er dus wel zijn, maar het is belangrijk om het te nuanceren. Je hoeft je kind dus niet voor te liegen door te zeggen dat het hier nooit kan komen. Maar je hoeft ook niet benoemen dat het misschien wel heel erg wordt. Richt je daarnaast op de positieve dingen, bijvoorbeeld hoeveel landen tegen de oorlog zijn en hun best doen om te helpen.
Hoe ga je om met je eigen onzekerheid?
Je mag best tegen je kind zeggen dat je het ook spannend vindt, maar laat niet je angst zien. Maak je jezelf ook zorgen en wil je dat met anderen delen, doe dit niet waar je kind bij is. Wacht bijvoorbeeld tot dat je kind op bed ligt voordat je er met je partner over praat.
Je hoeft niet te verzwijgen dat we ook nog niet weten hoe dit afloopt. Emeritus-hoogleraar pedagogiek Micha de Winter zegt: ‘Maar daarbij is het wél van belang om een hoopvol perspectief te bieden. Als je alleen maar vertelt over onze eigen stress en angst dat dit weleens uit de hand zou kunnen lopen, wat denk je dat er dan in die hersenen gebeurt? Je moet de ellende en het onrecht niet verdoezelen, maar je moet wel praten over oplossingen. En vertellen dat mensen oplossingen met elkaar kunnen vinden in conflicten, al duurt dat soms heel erg lang.’
Dat geldt ook voor wat oudere kinderen, zegt De Winter. ‘Laat ze nadenken over manieren waarop dit te beëindigen zou zijn. Het is belangrijk om een eindpunt voor ogen te hebben. Daardoor krijgen ze niet het gevoel dat ze de grip op hun leven kwijtraken.’
Heb jij vragen of zorgen over je kind rondom dit onderwerp, neem contact met ons op.
Bron: Kidsweek | HOE PRAAT JE MET JE KINDEREN OVER EEN OORLOG?
Festival Camping, Foodtruck Valley, Zen Lounge, Music Stage, Pret Paviljoen en de Talent tent. Op ons Bso-lands festival vind je het allemaal! We gaan bijna van start met ons vakantieprogramma.
Ska Kinderopvang zet zich actief in voor de ontwikkeling van wooncomplex Puntenburg in de wijk Soesterkwartier. Samen met haar partners de Alliantie, ROC Midden-Nederland en Silverein, allemaal gebruikers van het complex Puntenburg, wordt er gewerkt aan een bruisende plek waar ontmoeting en verbinding centraal staan. Zo kunnen senioren langer zelfstandig wonen en wordt de sociale band in de wijk versterkt.
Goed nieuws Ska Kinderopvang en Bibliotheek Eemland verlengen de samenwerking met 3 jaar om leesplezier centraal te stellen in de kinderopvang.