Genieten jullie ook zo van de lente?

Alles is weer uitgelopen, en mooi met al die frisse kleuren groen en prachtige bloesembomen, zoals de magnolia en roze primusbomen. De bloesems waren van korte duur, maar zo spectaculair mooi!

Fris groen en stralend blauw

En wat hebben we alweer geluk gehad; zo veel dagen met een voorjaarszonnetje en prachtig stralend blauwe lucht!

’s Morgens wakker worden van het vroege gezang van een fluitende merel die weer een mooie dag aankondigt! Voor mij eigenlijk nog te vroeg, dus ik draai me dan nog even om en doezel weer weg met het vrolijke gefluit op de achtergrond. Waar in het begin van de lente de vogelnestjes nog zichtbaar waren, zitten de vogels nu beschut tussen de bladeren en in de meeste gevallen al druk te broeden.

Nest bouwen

Hebben jullie in de buurt al broedende vogels kunnen ontdekken? Weet je hoe hard een vogel moet werken om een nest te bouwen en hoe ingewikkeld dit eigenlijk is? Elke vogelsoort maakt zijn nest op zijn eigen manier en van verschillende materialen. Veel vogels maken een nest van takjes gras en mos, andere vlechten een echt kunstwerk van grassen. Er zijn ook vogels die ons afval verwerken in hun nest of ze nestelen in een boomholte. Enr er zijn ook vogels die hun eigen klei maken van modder en speeksel!

Probeer zelf ook eens een nest te bouwen van allerlei materialen en ervaar hoe moeilijk dat eigenlijk is… een leuke activiteit voor in het bos, park of eigen tuin!

Vogels spotten

Het is ook leuk om te ontdekken welke vogels je in de tuin, het park, het bos of onderweg naar de supermarkt  hebt gespot en/of gehoord! Je kunt natuurlijk ook compleet met vogelkaart of vogelboekje en een verrekijker op pad gaan en echt eens op zoek gaan naar de vogels in je omgeving! Luister naar welk geluid ze maken, kijk welke kleuren de vogels hebben, en misschien vind je hier of daar wel een mooie veer van één van de vogels die je hebt gespot!

Let wel goed op, veel vogels zijn nu aan het broeden! Als je dit ziet, ga dan niet te dichtbij, want dan kan het zijn dat je de vogel van het nest jaagt en dat zou jammer zijn! Mocht je een nest zien met een broedende vogel ga dan af en toe voorzichtig kijken of de vogeltjes al uit hun ei zijn gekropen. Kijk van een afstandje en laat hun ouders niet schrikken! Zie je de babyvogeltjes en kan je ze tellen? Kan je ze ook horen piepen? Kijk ook eens hoe vaak de ouders heen en weer vliegen de kleintjes  eten te geven, de vogels zijn er druk mee!

Wist je trouwens dat er leuke internetsites zijn waar je de vogels kunt opzoeken en hun geluiden kunt beluisteren? Kijk en luister bijvoorbeeld eens op www.vogelgeluid.nl; allemaal verschillende vogelgeluiden om te beluisteren en te leren (her)kennen…

Succes en veel plezier!

Groetjes Cindy

Cindy Kits is pedagogisch werker en tuincoach bij Ska-kindercentrum Catootje 

 

Meer nieuws & blogs