Natuurbeleving op Harlekijn – blog van Jessica Möhle

Kijk nou wat er allemaal in onze tuin leeft… De bso-kinderen van kindcentrum Harlekijn vonden eerst wat slakken. Sommige hadden een huisje en sommige niet. Daarna vonden ze een spin. Toen ontdekten ze onder wat boomschors een aantal pissebedden en wormen. Niet veel later liepen ze een kikker tegen het lijf. Bij ieder nieuw dier dat ze vonden, werd hun enthousiasme en verwondering groter. 

‘We bootsen de natuur na’

Alle dieren werden zorgvuldig in een grote bak gezet. De kinderen verzamelden gras, bloemen en boomschors. ‘Zo bootsen we de natuur na’, zei één van de kinderen. Elk nieuw dier dat ze vonden werd met grote voorzichtigheid aan de verzameling in de bak toegevoegd, zodat ze het daarna met een vergrootglas konden bestuderen. Ze raakten niet uitgekeken en bleven zich verwonderen. Zo hadden we een heerlijke buitenmiddag met z’n allen.

‘Misschien zijn ze al vrienden geworden’

Toen we eind van de middag de dieren vrij lieten, was er nog even discussie. Want ja, wat is het beste? 

Optie 1: Allemaal bij elkaar op de stoep, want nu kennen ze elkaar en misschien zijn sommige al wel vrienden geworden. 

Optie 2: Ze mogen in de zandbak, want dan kunnen ze ook een keer met zand spelen… 

Optie 3: We kunnen ze ook in de bak laten en dan binnen zetten. Dan kunnen de kinderen die morgen komen ook naar de dieren kijken. 

Ze gingen, na wat discussiëren, voor een 4e optie. Alle dieren werden teruggebracht naar de plek waar ze ze gevonden hadden. Dat leek hen toch het beste, want het zou zielig zijn als ze de weg niet meer konden vinden en zouden verdwalen. 

Trotse dierenverhalen

De slakken brachten ze weer naar de struiken. De pissebedden en wormen stopten ze onder de boomschors. De spin werd teruggebracht naar de boom en de kikker werd teruggezet in het gras.

De ouders werden verwelkomd vol enthousiaste en trotse dierenverhalen. 

Jessica Möhle

Jessica is meewerkend coördinator Ska-kindcentrum Harlekijn

Foto: kindcentrum Harlekijn

Bij Ska Kinderopvang stimuleren wij de kinderen om de natuur te ontdekken en te beleven. In de ontdektuin, en ook in de omgeving van het kindcentrum.

Meer nieuws & blogs