Nee, nee en nog eens nee! Hoe ziet de peuterpuberfase van jouw kind eruit?

Ondanks dat het een aantal jaar geleden is gebeurd, zal ik het niet meer vergeten. Mijn oudste zoon was 4 jaar oud geworden en mocht naar de basisschool. Wekenlang had hij ernaar uitgekeken. De avond voor de eerste schooldag lag zijn kleding, jas en tas al klaar. Iedereen was op tijd wakker en klaar om het dagelijkse ochtendritueel te doorlopen.

Mijn oudste en middelste kind zitten allebei aan een broodje, op het moment dat ik mijn jongste kind aan het voeden ben. Nadat iedereen heeft ontbeten en zijn tanden heeft gepoetst, zijn we klaar om te gaan.

Op het moment dat we de jassen en schoenen aantrekken, heeft mijn dochten een ander plan. Ze trekt haar kleren uit en wil andere kleren aan. Snel probeer ik haar op andere gedachtes te brengen. “Je ziet er toch knap uit!” Zonder effect, en over 15 minuten moeten we al op school zijn…

De wereld ontdekken

Kinderen hebben de drang om de wereld te ontdekken. In de leeftijd van 1,5 tot 4 jaar krijgen kinderen een eigen wil en gaan ze op zoek naar de grens. In de peuterpuberteit ontwikkelt een kind een sterke eigen wil en roep het vaker dan je als ouder wil “NEE!”

Handelingen die voorheen vanzelfsprekend waren en bijna vanzelf gingen, worden in deze fase opeens niet meer geaccepteerd. Met een driftbui als gevolg.

Voor kind – en ook voor ouders – is dit geen makkelijke fase. Het is de eerste stap naar zelfstandigheid en een eigen ik. Wanneer een kind deze fase niet doorloopt, kan het later moeite krijgen met het stellen van grenzen of moeite hebben met het omgaan met anderen. Een geruststelling, jij bent niet de enige ouder die deze fase meemaakt.

ska kinderopvang peuter

Op zoek naar een eigen ik

Wanneer een kind op zoek gaat naar zijn eigen ik, probeert het steeds meer dingen zelf uit. Zonder te weten dat hier ook grenzen aan verbonden zijn. Grenzen aan wat hij zelf kan, maar ook grenzen aan wat een ander vindt dat kan. Je peuter heeft een enorme wil om zelfstandig te zijn, maar voelt zich beperkt door de grenzen van buitenaf. Dit wekt frustratie op bij je kind.

Kinderen van deze leeftijd hebben moeite om emoties, zoals frustratie, onder woorden te brengen. Daardoor kan je kind gaan huilen of stampvoetend op de grond liggen. Peuters merken ook dat ze hun eigen wil kunnen inzetten om zo dingen te beïnvloeden.

Na 22 maanden altijd goed te hebben gegeten, eet E. zijn eten niet meer op. Hij gooit zijn bordje weg en laat zijn eten vliegen. Eerst leek het een spelletje, maar hij weigerde om zijn eten op te eten.

Steven Pont, ontwikkelingspsycholoog, legt in gesprek met Renate Verbaan uit hoe de wilsontwikkeling van kinderen invloed kan hebben op de maaltijd en hoe ouders daar mee om kunnen gaan. Klik hier om de video te bekijken.

Kleine kapitein

Bij Ska bewonderen wij de kracht van kinderen om de wereld om zich heen te ontdekken en stimuleren we kinderen om zoveel mogelijk gebruik te maken van die kracht. We stimuleren kinderen om zoveel mogelijk zelf te doen. Daar word je trots van. Trots én zelfstandig!

Door dingen zelf te doen, leren kinderen zichzelf kennen en (be)sturen. Wie zichzelf en zijn eigen gedrag kan sturen, blijkt veel beter in staat om informatie te verwerken, afleidingen te weerstaan en focus te houden. Van zelf doen word je dus niet alleen zelfredzaam en zelfstandig, het maakt je ook slimmer. Zo leren kinderen en kunnen ze als volwassenen eerder en beter de regie over hun eigen leven voeren.

Medewerkers van Ska volgen de training ‘De kleine Kapitein’ om de ontwikkeling van zelfsturing bij jonge kinderen te kunnen stimuleren. In het volgende filmpje wordt hier meer over verteld. Klik hier om de video te bekijken.

ska kinderopvang peuters

Hoe doe ik dat?

Is jouw kind zijn eigen wil aan het ontdekken? Dan kunnen onderstaande tips jou helpen!

  • Het beste is om driftbuien te voorkomen, maar hoe? Observeer wat triggers voor jouw peuter zijn en probeer deze te ontwijken. Komen driftbuien bijvoorbeeld voornamelijk voor in de middag? Zorg er dan voor dat je een activiteit dan in de ochtend plant.
  • Als je kind zich verzet, dan is dat niet tegen jou als persoon. Hij wil iets, wat in zijn ogen niet mogelijk is en daar is verzet tegen.
  • Vermijd boosheid, dit kan juist een averechts effect hebben. Probeer je kind af te leiden of ga zelf even iets anders doen.
  • Bedenk dat je zelf ook een eigen wil hebt en dat je daarin ook gerespecteerd wil worden door anderen. Dit wil niet zeggen dat je alles moet toestaan, maar wel dat je kind waar mogelijk de ruimte krijgt om iets te willen. Laat je peuter bijvoorbeeld kiezen uit 2 opties.
  • Maar boven alles; geef niet toe, ook niet één op de twintig keer. Die twintigste keer geeft hem namelijk de energie om het daarna weer negentien keer uitgebreid bij je te proberen. Blijf consequent en zorg dat beide ouders daarbij op één lijn liggen.

ska kinderopvang peuter

Nog even terug naar mijn situatie. Hoe ga ik om met mijn dochter 2 jaar oud dat net voordat we naar school gingen haar kleren weer besloot uit te trekken?

Van binnen voelde ik onrust. We moeten naar school en kunnen niet te laat komen! Dit laat ik niet blijken, want dat gooit alleen maar olie op het vuur. Snel pak boven twee setjes nieuwe kleren waar ze uit mag kiezen. “Welke kleren wil je aantrekken? Dan pak ik alvast je jas en schoenen.” Op deze manier heeft mijn dochter de regie over haar eigen keuze, maar wel binnen mijn grenzen. Dit was de juiste oplossing voor haar. Want zeg nou zelf, niemand trekt toch kleding aan waar jij je niet mooi in vindt.

Meer lezen? Klik hier en bekijk het magazine met het thema: de eerste duizend dagen uit je leven!

Meer nieuws & blogs