Pedagogisch medewerker Brigit stopte met roken!

Pedagogisch medewerker Brigit is al meer dan een half jaar gestopt met roken. In oktober, de tijd van het jaar om de uitdaging stoptober aan te gaan, stellen we haar een paar vragen over hoe het haar gelukt is! 

Je bent 8,5 maand geleden gestopt met roken. Waarom was dit het moment om te stoppen? 
Dit was hét moment omdat wij aan het sparen waren. Ik zag hoeveel geld eruit ging aan sigaretten en dacht: dit moet anders! Ook mijn kinderen vroegen vaak aan me “wanneer stop je nou eens mama?”. Dat doet toch veel met je. Maar ik moet zeggen als mensen dat zeggen: “stop nou eens want…”, dan denk je: ja ja, ik weet het. Laat me maar! 

Je gaf aan op Plek dat je verschillende methodes hebt gebruikt om te stoppen. Pleisters, een app met informatie. Wat heeft jou het meest geholpen?  
Ik moet zeggen: beide. De pleisters helpen je lichamelijk met nicotine aanmaak etc. En de app helpt je geestelijk. Je ziet hoeveel je bespaart en wat de dagen dat je al bent gestopt met je lichaam doen. 

Wat zijn de grootste verschillen die je merkt sinds je niet meer rookt? 
Een verschil wat ik merk is wel dat  mijn huid een stuk mooier is. Maar wat ik vooral heel erg merk is dat ik tijdens sporten veel meer energie heb en het beter vol hou zonder te hijgen en te puffen. Ook stink je veel minder, ik ben namelijk gestopt met mensen om mij heen die nog roken. Ik moet zeggen nu ik ben gestopt ruik ik ook veel meer (en dat is niet altijd positief). 

Hoe lang duurde het tot je de positieve effecten echt begon te merken? 
In het begin is het een rollercoaster aan emoties en gevoelens, niet normaal! Hier moet je echt even doorheen. Ik ging veel wandelen, afleiding zoeken.  

Maar al snel merk je verschil. Ik heb een hoge bloeddruk en slik medicijnen hiervoor, maar al snel merkte ik dat mijn hartslag een stuk rustiger was. Na 48 uur had ik al meer geur en smaak. Dus best snel al dat je wat merkt! 

Wat vind je ervan dat Ska een rookvrije kinderopvang is? 
Ja, heel goed! Weet wel toen ik nog een pakje per dag rookte dat ik het wel gek en lastig vond. Ik dacht: nou ja zeg, ik mag toch gewoon  roken als  ik dat wil. Je gaat nu achteraf denken: getsie ja zoveel mogelijk mensen stimuleren om te stoppen! 

Wat voor tips heb je voor collega’s die willen stoppen met roken? 
Als tip zou ik zeggen: je kan het! Echt waar, geloof in jezelf! Probeer de pleisters of een maatje waar je mee kan praten of dus juist die app downloaden, zodat je ziet wat het kost en doet met je! En nee, het is sowieso niet makkelijk. Echt niet, vond ik ook niet. Maar ik heb nu voor mezelf mijn nieuwe levensstijl gevonden en het bevalt me heel goed! Ik rookte 21 jaar een pakje per dag en het is mij gelukt!

__

In de gezonde maand hebben we aandacht voor de gezonde ontwikkeling van kinderen. Daarnaast besteden we ook aandacht aan de gezondheid van onze medewerkers. Dat vinden we bij Ska Kinderopvang erg belangrijk!

Meer nieuws & blogs