Piramide en ideetjes voor thuis – door Nadine Roelofs

Kinderen hebben vanaf hun geboorte een natuurlijke drang om de wereld om zich heen te ontdekken. Daar spelen wij bij Ska Kinderopvang op in. De methodes waar wij mee werken, geven de pedagogisch werkers handvatten om hen bij hun ontdekkingstocht te begeleiden. Ze bieden ideeën voor de inrichting van de speelhoeken, voor spelmateriaal en voor activiteiten. Het initiatief ligt bij de kinderen.

Op kinderdagverblijf de Mammoet werken we met Piramide. Deze methode werkt volgens vier vaste stappen: Oriënteren, Demonstreren, Verbreden en Verdiepen. Daarmee wordt elk onderwerp dat aan bod komt telkens verder verkend. Door kinderen zelfstandig te laten ontdekken, geven wij hun zo veel mogelijk ruimte om zich te ontwikkelen. 

Hier een paar voorbeelden van leuke activiteiten met kosteloos materiaal. We hebben deze gedaan bij het Piramide-thema ‘Kunst’ en ze zijn ook heel  geschikt voor thuis:

Voor baby’s: fascinerende flessen

Vul lege plastic flesjes met iets wat geluid maakt, iets wat mooi gekleurd is en materiaal dat te klein is om zó mee te spelen, maar wel interessant is om te bekijken. Bijvoorbeeld paperclips. Zorg er natuurlijk wel voor dat je baby de flesjes absoluut niet open kan maken.

Leg een flesje bij je baby neer en kijk wat hij doet. Kan hij het zelf pakken, moet je het aangeven? Vind hij het interessant? Wil hij vooral kijken, voelen of luisteren? Als het interessant genoeg is, laat je meer flesjes zien; welke trekt het meeste de aandacht? Zo kan je kind oefenen met zijn zintuigen en motoriek, door te kijken, te grijpen en te schudden. Door te benoemen wat er in de flesjes zit en wat jij en je baby doen, stimuleer je de taalontwikkeling.

Tip: baby’s hebben een korte spanningsboog, maar kunnen in hun enthousiasme hun grens soms niet goed aangeven. Ze kunnen overprikkeld raken en daardoor bijvoorbeeld moeilijk in slaap komen. Maak de activiteit niet te lang en let goed op kleine signalen. Leg bijvoorbeeld op het speelkleed aan één kant de flesjes en laat de andere kant leeg. Zodra je baby zijn hoofdje naar de lege kant draait, zou hij wel eens moe kunnen zijn.

Voor peuters: kijk- en luisterflesjes

Zoek samen met je peuter materiaal uit dat je in plastic flesjes kan doen. Wij kozen op de Mammoet zonnebloempitjes, schelpjes en pasta.  In totaal hadden wij 6 lege flesjes, maar het kunnen er ook meer zijn; als het voor deze activiteit maar een even getal is. De helft van de flesjes maak je dicht met aluminiumfolie. Dit zijn de luisterflesjes. De andere helft, dat zijn de kijkflesjes. Eerst bekijk je samen de kijkflesjes. Laat je peuter benoemen wat erin zit. Daarna pak je de luisterflesjes. Hierna kun je je peuter bijvoorbeeld vragen de goede flesjes bij elkaar zoeken. Schelpjes bij schelpjes, etc. Je kunt je peuter ook uitdagen om de flesjes die hetzelfde klinken bij elkaar te zoeken. 

Nadine Roelofs, Pedagogisch Specialist kinderdagverblijf de Mammoet

 

Meer nieuws & blogs