Plezier én ontwikkeling door middel van muziek! 

We spraken Caroline Tuijtel. Ze geeft muziekworkshops, namens NEOS cultuuronderwijs, aan kinderen van de speelleergroepen van Ska Kinderopvang. Hoe zien de workshops eruit? Hoe helpt ze kinderen om muziek te ontdekken? En wat is het leukste aan haar werk? 

Hi Caroline, hoe zien de muziekworkshops van jou eruit? 

Samen met de kinderen gaan we aan de slag om muziek te maken. Ik kom vijf keer op een opvanglocatie om een workshop te geven. Met een aantal instrumenten en andere materialen gaan we gezamenlijk de muzikale wereld ontdekken. Dat is niet alleen heel erg leuk, maar ook erg leerzaam! 

Wat leuk om te horen! Hoe draagt muziek bij aan de ontwikkeling van kinderen? 

Door samen muziek te maken zijn kinderen op een speelse manier bezig met creativiteit, muzikaliteit en sociale vaardigheden. Je merkt dat de kinderen zich ontwikkelen en steeds makkelijker én comfortabeler muziek maken.  

Naast de muzikaliteit merk je ook dat kinderen oefenen met samenwerken, op hun beurt wachten en emoties uiten. De eerste dag zit een kind teruggetrokken met een trommel in zijn handen, maar als ik er voor de vierde keer ben dan gaat het bijna vanzelf. Dan weet het kind welke geluiden het instrument maakt, hoe het samen met anderen kan spelen en al een mini concert geeft.  

Wat vind je het leukste om te doen? 

Ik geniet ervan als ik de kinderen in de groep observeer. Kinderen van twee tot vier jaar oud hebben nog geen rem en laten al hun emoties zien. Je ziet wat er bij ze speelt. Een kind dat niet stil kan zitten en geen geduld heeft, laat dat direct merken. Dankzij de muziek kun je iemand helpen om toch nog even op zijn beurt te wachten. Het kind ziet namelijk zelf wanneer muziek de kring rondgaat en bij hem of haar komt.  

Ik vind het mooi dat ik samen met kinderen plezier maak en ook nog eens help in hun ontwikkeling.

Ska Kinderopvang

Meer nieuws & blogs