Tijdens de feestdagen is het niet raar voor kinderen om wat onrustig te worden. Het dagritme is vaak anders, er is meer drukte en gezelligheid en dit gaat vaak gepaard met een hoop cadeautjes. Dan is het best fijn, voor je kind én voor jou, als jullie samen die opgekropte of overstromende drukte even kunnen loslaten. Even echt goed ontspannen.

Carla Overduin beschrijft in haar column hoe je dat doet. Bijvoorbeeld door een half uurtje yoga! Dat is helemaal niet moeilijk en kan heel leuk zijn. Het belangrijkste is dat weer  rustig wordt vanbinnen.
Ga lekker samen zitten op een yoga-mat of een zacht kleed en neem samen drie keer diep adem. In via je neus, uit door je mond. Je kunt zelfs bij het inademen je schouders even optrekken en ze bij het uitademen laten vallen. Alsof er echt een gewicht van je af valt.

Hoe dan?
Er zijn online heel veel tips te vinden over yoga speciaal voor kinderen. Niet alle oefeningen die voor volwassenen werken, zijn gelijk goed voor kinderen. Welke je wel kunt doen kun je bijvoorbeeld vinden in deze blog, of je kunt samen een YouTube video nadoen. NPO Zappelin heeft een hele reeks aan yoga video’s voor kids. En er zijn ook hele leuke boeken over kinder-yoga!

Yoga voor kinderen is meer speels dan yoga voor volwassenen. Zo kun je bijvoorbeeld blaffen als een hond wanneer je de hond-pose doet, of sissen als een slang wanneer je je helemaal lang maakt. Lachen, spelen en ontdekken horen erbij. Het is helemaal niet erg als je kind niet stil wil blijven zitten. Als je een yoga-mat hebt, laat je kind er dan ook even in rollen, het kneden of zich eronder verstoppen om ermee bekend te raken!

Heel veel voordelen
Regelmatig even yoga doen samen heeft een positief effect op de zelfregulatie van je kind. Het zorgt er namelijk voor dat je kind leert hoe het zichzelf weer rustig kan maken. Daarnaast is het natuurlijk heel goed voor je lichaam! Yoga maakt je soepeler en verkleint de kans op blessures. Daarnaast krijg je een betere lichaamshouding, sterkere concentratie, een goede nachtrust en natuurlijk: minder stress. Een leuke én gezonde activiteit om samen te doen dus!

Meer nieuws & blogs