Ska Kinderopvang op website pensioenfonds Zorg & Welzijn

Slaan jullie niet een beetje door?" Dat was de eerste reactie van ouders toen bij de Amersfoortse Ska kinderopvangcentra onder meer limonade, zoet broodbeleg en snoep aan banden werden gelegd. Inmiddels zijn ze hartstikke enthousiast. Ook bso LEF gooide het roer om en doet mee met het initiatief Gezonde Kinderopvang van het Voedingscentrum en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

 
1 op de 8 Nederlandse kinderen tussen 4 en 12 jaar heeft overgewicht. Een onrustbarend cijfer, dat hard moet worden aangepakt. Om het aantal kinderen met overgewicht terug te dringen, introduceerden het Voedingscentrum en het RIVM 2,5 jaar geleden het initiatief Gezonde Kinderopvang. Doel: jonge kinderen een gezonde leefstijl bijbrengen en hun ouders hierbij betrekken.

Water met een framboos

Ilse de Fouw (31) is coördinator bij buitenschoolse opvang (bso) LEF in Utrecht: "Wij zijn één van de kinderdagverblijven aangesloten bij het initiatief Gezonde Kinderopvang. We bieden de kinderen heel bewust gezonde voeding aan. Want jong geleerd is oud gedaan. Ouders zien nu het belang, mede dankzij informatie en uitleg. Én doordat we de kinderen erin meenemen. Die vinden het superleuk om zelf munt te zaaien voor hun thee. Of een glas water te krijgen met een framboos erin."

Hagelslag mag soms

Miranda Bron (42) is coördinator bij kindcentrum Het Baken in Amersfoort én een bevlogen ambassadeur voor Gezonde Kinderopvang. In die laatste rol geeft ze, net als Ilse, voorlichting en training aan kinderdagverblijven over een gezond leefstijlbeleid. Natuurlijk brengt ze dit zelf dagelijks in de praktijk op haar eigen kindcentrum. "We hebben op Het Baken een voedingsbeleid, gebaseerd op de schijf van 5. Variatie staat voorop.

"In onze moestuin zien de kinderen waar hun eten vandaan komt"

Een kind mag af en toe best hagelslag, hoor. Maar in élk geval een dagelijkse portie groente en fruit. En water of thee in plaats van suikerhoudende drankjes. In onze moestuin zien de kinderen waar hun eten vandaan komt. Goed voor de bewustwording! Verder letten we op voldoende beweging en ontspanning, wat ook hoort bij een gezonde leefstijl."

 
Ska Kinderopvang Amersfoort bso smoothie
Gezonde keuze in de kinderopvang

Ouders voorzichtig aanspreken

En kinderen die al overgewicht hebben? Hoe gaan Miranda en collega’s daar mee om? "Iets afdwingen kan natuurlijk niet. Wel stimuleren we hen om bijvoorbeeld komkommer of paprika te nemen in plaats van nóg een boterham. We betrekken deze kinderen bovendien extra bij bewegingsactiviteiten.

"In plaats van een traktatie bepalen jarigen wat er op hun verjaardag gebeurt"

Daarnaast spreken we hun ouders er voorzichtig op aan. Bijvoorbeeld als ze snoep geven bij het ophalen. ‘We hebben net fruit gegeten in de groep,’ zeggen we dan. Zoete traktaties bij verjaardagen worden beleefd, maar beslist geweerd. We geven regelmatig informatieavonden voor ouders over gezonde voeding. Veel ouders hebben geen idee hóezeer chips en chocomel uit den boze zijn."

Geen traktaties

Sinds het nieuwe beleid worden ouders op Het Baken ook steeds vaker beïnvloed door hun kinderen zelf. Ze vragen kerstomaatjes in de supermarkt en nemen recepten mee naar huis. Miranda: "Mooi om te zien! Nog een wapenfeit: op de naschoolse opvang (van 4 tot 12 jaar) van Het Baken wordt niet meer getrakteerd. In plaats daarvan mogen de kinderen bepalen wat op hun verjaardag gebeurt. Zoals een make-up-middag of voetballen met een echte voetbaltrainer. Een doorslaand succes!"

Bron: beterewereld.pfzw.nl

Meer nieuws & blogs