De eerste Ska Praat Podcast staat online!

Yes, hieronder luister je naar de eerste aflevering van Ska Praat Podcast. We praten in de eerste aflevering over spelend leren. Wat hoe leert een kind eigenlijk? 

Introductie

Welkom bij de Ska Praat Podcast. De host van de podcast is Chantal Migchelbrink. Samen met Joke Spruit (manager pedagogiek bij Ska Kinderopvang) en Mark Mieras (wetenschapsjournalist gespecialiseerd in hersenontwikkeling) nemen we een podcast op over de gezonde ontwikkeling en opvoeding van kinderen. In de eerste aflevering staat spelend leren centraal! 

Opvoeden anno nu

Chantal merkt dat er verschil zit tussen haar jeugd en de huidige generatie. “Vroeger was ik altijd buiten aan het spelen, boven in de boom en helemaal onder het zand.” Joke herkent het verschil tussen de generaties. Vroeger had zij zelf de beschikking tot een groot speelveld waar ze vaak kwam. Tegenwoordig zitten kinderen vaker binnen of achter een scherm. Kinderen van vandaag spelen minder buiten en bewegen daardoor ook een stuk minder.

Door in bomen te klimmen, leert je kind om met risico om te gaan.

Op het kinderdagverblijf van Ska Kinderopvang leggen we kinderen in de babybox en op het speelkleed. Baby’s kunnen op deze manier zelf bewegen en de wereld om zich heen ontdekken. We zien vaak dat ouders hun baby in de Maxi Cosy of een wipstoel leggen. Hierdoor bewegen baby’s minder. Vaak doen ouders dit voor de veiligheid van hun kind.  

Het idee om kinderen te beperken in bewegingsvrijheid om de veiligheid te garanderen is merkwaardig idee volgens Mark. Kinderen ontwikkelen hun eigen veiligheid. Door in bomen te klimmen, leren ze om te gaan met risico. Als kinderen op jonge leeftijd niet leren omgaan met deze risico’s, zullen ze dit op latere leeftijd doen. Het uitgestelde risico is voor kinderen veel gevaarlijker. Uit een Amerikaans onderzoek blijkt dat kinderen één keer naar de dokter gaan per 5000 uur vrij spel. Door 5000 uur vrij spel van een kind te ontnemen, levert dat één doktersbezoek minder op. Dat moeten we niet willen.

Kinderen het ‘zelluf’ laten doen

Bij Ska Kinderopvang laten we kinderen zelf spelend leren. Eén van onze pedagogische uitgangspunten is dat het kind het “zelluf” mag doen. Een tip voor ouders: zorg voor een veilige speelomgeving waardoor kinderen zich geen pijn doet of iemand anders in gevaar brengt, maar zorg dat het kind het allemaal zelf mag ontdekken. 

Kinderen moeten zelf al hun cognitieve functies ontwikkelen. Het brein ontwikkelt zich alleen als het kind zijn gang kan gaan. Zichzelf ontdekken en alles leren om alles om zich heen te ontdekken, is de manier waarop het moet gaan. Een kind dat in een boom klimt, traint alle executieve functies, de functie die een kind staat stelt om zelfsturend te zijn. Waar zijn mijn handen en voeten? Hoe flexibel ben ik? Waar leg ik mijn aandacht op? Hoe houd ik controle? “Een magisch moment waarop alles in de ontwikkeling samenkomt” zegt Mark.

Ik ben ook een moeder die zegt: “Nee, pas op” en “Kijk uit, er komt een auto aan.” Welke tips heb je voor mij en andere ouders?  

Spel is niks bedacht, maar helemaal vrij. Kinderen zijn daar van nature veel beter in. Volwassenen hebben meer moeite om te spelen. Pedagogisch medewerkers spelen mee, maar kijken soms ook bewust van een afstandje toe. Het kind in de boom kun je laten gaan, maar wees er wel bij. Op het moment dat het verkeerd gaat, kun je bijspringen. “Wat is er gebeurd? Hoe voel je je?” Wees terughoudend in je emotie als ouder, en geef de ruimte aan het kind. Geef het kind de ruimte om de wereld om zich heen te ontdekken. 

Een oproep aan alle PAS OP moeders (zoals Chantal)

“Maar ik ben een PAS OP moeder” geeft Chantal aan. Ik ben ook een moeder die zegt: “Nee, pas op” en “Kijk uit, er komt een auto aan.” Welke tips heb je voor mij en andere ouders?  

Maak een verschil tussen gevaar en risico. Een rijdende auto is een gevaar. Daar zijn de hersenen van kinderen niet op geprogrammeerd. Daar moet je je kind dus voor behoeden. Maar bij het spelende kind in de boom kun je jezelf terughouden. Je kind heeft goed in de gaten wat te hoog voor hem of haar is. Kinderen schatten zelf in waar ze klaar voor zijn en waarvoor nog niet. Als je vrij wordt gelaten en alles zelf mag ervaren, dan treed je uiteindelijk met meer vertrouwen de wereld tegemoet.  

Als ouder is het vandaag de dag niet makkelijk. Iedere ouder wil het goede doen. Je hebt soms het gevoel dat je verantwoordelijk bent voor al het geluk van je kind. Daardoor kun je soms in de kramp schieten. Je wil het beste voor je kind, dus geen gevaar of pijn. Wees ervan bewust dat je je kind niet voor eeuwig voor alles kunt behoeden. Je houdt je kind dan zelfs tegen om zich te ontwikkelen. Wat moet ik doen als het wel misgaat? Wees erbij als er iets misgaat. Troost je kind en help je kind om de schik onder woorden te brengen. Help het kind om zichzelf te zijn met al zijn emoties. Kinderen die opgroeien met het gevoel dat ze zelfsturend zijn, hebben later minder burnouts, ontwikkelen zich beter en zijn succesvoller in het leven.

Ska Kinderopvang

Hoe kun je als ouder het spel van je kind stimuleren?

Bij Ska Kinderopvang spelen we vaak met ongevormd materiaal. Een speelgoedauto heeft vier wielen en een trekhaak. Het blijft voor altijd dezelfde auto. Maar heb je vier knopen en een bakje dan kan het in de fantasie van het kind een boot, auto of iets heel anders zijn. Met ongevormd spelmateriaal daag je kinderen uit tot creatief spel. Het plezier van het kind is een motivator om te blijven spelen.   

De laatste tip voor elke ouder

Kinderen zijn kleine wetenschappers. Mark, wat wil je aan het einde van de eerste aflevering meegeven aan onze ouders? “Ga in de vreugde van het kind mee. Spelen is een feestje. Geef het kind vertrouwen dat het alles zelf mag ontdekken. En als het een keer misgaat, wees er dan bij!”

Wil je op de hoogte worden gehouden. Klik op de button Volgen en op het belletje in de Spotify app. Je krijgt dan een melding wanneer er een nieuwe podcast online staat. 

 

Meer nieuws & blogs