Het zijn weer de Nationale Voorleesdagen. Bij voorlezen denk je waarschijnlijk vooral aan peuters en kleuters. Maar wist je dat ook je baby al geniet van voorlezen? Zelfs al vanaf een maand of 4. Je baby vindt het prettig om naar jouw stem te luisteren, en geniet van de cadans en het ritme van de woorden. 

Vanaf 9 à 10 maanden wordt het voorlezen steeds ‘echter’. Samen plaatjes bekijken, aanwijzen en benoemen wat je ziet, en natuurlijk de bijpassende geluiden maken (‘brroem, brroem’, ‘kwaak’). Voorlezen is heel goed voor de taalontwikkeling van je baby. En het is ook gewoon gezellig om samen dit soort knusse momenten te hebben.

Nog een keer!

Verhaaltjes op rijm vinden heel jonge kinderen erg leuk! En ze zijn gek op herhalen, ein-de-loos herhalen..;-). Ze krijgen er geen genoeg van als je een aantal keren – of zelfs een aantal dagen – achter elkaar hetzelfde boek voorleest. ‘Nog een keer!’ 

Prentenboeken waarin steeds hetzelfde zinnetje, dezelfde situatie of hetzelfde geluid herhaald wordt, doen het daarom heel goed bij je baby, dreumes en jonge peuter.

Herhaling geeft herkenning en herkenning geeft zelfvertrouwen

Herhaling geeft herkenning. En herkenning geeft overzicht en het gevoel van grip op de omgeving. Eigenlijk zijn baby’s net grote mensen: ze weten graag waar ze aan toe zijn. 🙂

 

Meer nieuws & blogs