Vroeg leren koken en de voordelen daarvan

Bij Ska Kinderopvang zijn we vaak samen aan het koken en bakken met de kinderen. Op Voedingscentrum vonden wij laatst dit interessante artikel over kinderen betrekken bij het werk in de keuken:

‘De voordelen van vroeg leren koken

Kinderen betrekken bij het bereiden van de maaltijd, zoals koken, proeven en daarna samen eten, zorgt ervoor dat ze leren hoe je eten klaarmaakt en hoe je hygiënisch werkt in de keuken.

Van al dat hakken, snijden, afwegen, bakken en koken krijgen ze meer zelfvertrouwen in de keuken. Ze worden steeds handiger in deze handelingen. En het draagt bij aan het ontwikkelen van een gezond eetgedrag. Bijkomend voordeel: kinderen die hebben meegeholpen met koken, zullen het vaak ook sneller proeven. Winst op alle fronten dus.

Wat kan jouw kind doen?

Van klein tot groot: alle kinderen kunnen helpen koken. Als ouder kun je zelf het beste inschatten wat je kind kan.

  • Ei pellen
  • Groente en fruit wassen
  • Kruiden knippen en toevoegen
  • Eten wegen of afmeten
  • Snijden van ‘eenvoudig eten’ (bijvoorbeeld komkommer) met een bot mes
  • Kijken of vlees en vis gaar is
  • Omgaan met de oven en het gasfornuis
  • Een keukenmachine gebruiken, zoals een blender en staafmixer 

Tot slot nog een tip: bouw het leerproces langzaam op en blijf altijd in de buurt.’

Bron: Voedingscentrum

Bij Ska helpen de kinderen ook regelmatig bij het klaarmaken van gerechten: van bananenpannenkoekjes, soep en wraps tot bietensalade en spaghetti.

Meer nieuws & blogs