Wat ziet mijn baby?

Wat ziet mijn baby?

Een pasgeboren baby ziet nog bijna niets. Kleuren kan hij amper onderscheiden en ook details ziet hij niet. Dat is ook nog niet nodig, hij is tevreden als hij tijdens het voeden jouw gezicht kan zien. Kleuren gaan baby’s pas zien na drie maanden. Eerst zijn dat de kleuren rood en groen en later komen daar blauw en geel bij. Tot een maand of 6 kunnen kinderen heel moeilijk grijstinten onderscheiden. Baby’s houden van contrasterende kleuren, zoals zwart en wit. Hoe hoger het contrast, hoe beter ze het zien.

Eén maand: scherpe contrasten

Een baby die een maand oud is, herkent mama nog steeds aan haar geur, stem en warmte. Hoe je er precies uitziet, blijft gissen. Op deze leeftijd kijkt hij nog niet naar je ogen: je haargrens is een stuk interessanter, want die kent het scherpste contrast. Contouren begint hij zo langzaam maar zeker te zien en ook de eerste beginselen van kleur vallen hem nu op. De kleuren rood en groen, zijn eerder te zien dan blauw en geel. Blauw blijft lange tijd ‘zwartachtig’.

Twee maanden; steeds meer details

Oefening baart kunst. Het deel van de hersenen dat zorgt dat je kunt leren zien, heeft hard gewerkt. Het gezichtsvermogen van je baby is door het vele ‘oefenen’ nu beduidend beter dan toen hij werd geboren. Hij ziet steeds meer details. Tussen de twee en drie maanden lacht een baby vaak voor het eerst naar vertrouwde gezichten. Een mijlpaal: hij herkent je! Je haargrens is nu niet meer zo boeiend, hij zal steeds vaker je ogen opzoeken. Tot hij zes of zeven maanden oud is, ziet je baby het beste op armlengte. Z’n eigen armlengte, wel te verstaan. Jouw gezicht, borst en zijn eigen handjes zijn daarom een interessant kijkobject.

Drie maanden: fixeren

Met drie maanden kan je baby met beide ogen gecoördineerd naar één punt kijken. Hij kan symmetrisch alle hoeken van een voorwerp zien en kleuren onderscheiden lukt ook al aardig.


Bron en meer informatie:
www.oudersvannu.nl/gezichtsvermogen-baby