Persoonlijkheidsontwikkeling

Al vanaf de geboorte heeft een baby een eigen temperament. Baby’s reageren verschillend op dezelfde omstandigheden. De een is motorisch erg actief, terwijl de andere rustiger is. De een huilt zelden, terwijl een andere baby uren kan huilen. Ook reageren baby’s verschillend op nieuwe situaties.

De kleine Teddy is een vrolijk, ontspannen kind. Zijn ouders maakten een timelapse van zijn eerste levensjaar:

Door de combinatie van temperament en de ervaringen die het in zijn leven opdoet, ontwikkelt elk kind een eigen persoonlijkheid. Een druk kind dat door zijn ouders en/of verzorgers gestimuleerd wordt zich uit te leven, zal een andere persoonlijkheid ontwikkelen dan een druk kind dat altijd gemaand wordt om zich rustig te gedragen.

Een pasgeboren baby heeft er nog geen idee van dat hij los van anderen bestaat en dat wat hij doet, invloed heeft op zijn omgeving. Het besef dat hij bestaat en dat hij het is die dingen veroorzaakt, begint met het verkennen van zijn eigen lijf. Pas vanaf ongeveer 1,5 jaar weten kinderen – als ze in de spiegel kijken – dat ze zichzelf zien. Ze leren zichzelf dan ook op foto’s te herkennen.