Sociale ontwikkeling

Bij bijna alles wat een baby doet of ervaart, zijn andere mensen betrokken. Doordat je pasgeboren baby nog helemaal afhankelijk is van anderen is hij constant in contact met andere mensen. Een mens is een sociaal wezen en dat ervaart je baby vanaf de geboorte.

Een kind leert ook dat het invloed kan hebben op de relatie met de verzorger. ‘Als ik lach, lacht hij terug en als ik huil, wordt er voor mij gezorgd.’

Vanaf ongeveer 3 of 4 maanden gebruikt een baby bepaalde klanken en gebaren om reacties uit te lokken. Hij wil nog niet echt iets duidelijk maken, maar wil gewoon contact. Vanaf deze leeftijd begint een kind gezichtsuitdrukkingen bij volwassenen te onderscheiden en er op te reageren. Vanaf een half jaar begrint hij de verschillende gezichtsuitdrukkingen van volwassenen te begrijpen en reageert er op met mimiek en geluid.

Met een maand of 7 begint een kind actief de aandacht te trekken van volwassenen. Het imiteert gebaren; leren zwaaien is bijvoorbeeld een leuke mijlpaal op deze leeftijd.

Vanaf ongeveer 8 maanden wordt naast het contact hebben het delen van ervaringen belangrijker. Je ziet dat bijvoorbeeld als je kind iets gevonden heeft en het aan je wil laten zien. Het leert nu ook over en weer contact te hebben. Bijvoorbeeld door een speeltje aan een ander te geven en het dan terug te krijgen. En door het vervolgens opnieuw weg te geven.