Zintuigen

Een baby ontdekt de wereld met zijn zintuigen. Zien, horen, proeven, voelen en ruiken.

Zien en kijken

Met deze tool kun je de wereld door de ogen van jouw baby bekijken (klik op de afbeelding):

In de eerste dagen na de geboorte kan een baby nog niet veel zien. Zijn gezichtsvermogen moet zich nog ontwikkelen. In het begin ziet hij alleen verschil tussen licht en donker.

Tijdens de 1e maand kijkt een baby aandachtig naar het gezicht van degene die tegen hem praat en na ongeveer 2 maanden lacht hij zelfs terug. Hij kan nu dingen zien die 20 tot 30 centimeter bij hem vandaan zijn. Precies de afstand tussen de baby en het gezicht van de persoon die hem voedt. Als een kindje 3 maanden is, krijgt hij meer interesse voor zijn omgeving en herkent bekende voorwerpen, en gezichten. Hij kan een bewegend voorwerp met zijn ogen volgen.

Tegen de tijd dat hij gaat kruipen (rond 8 maanden) kan hij net zo goed zien als een volwassene.

Horen en luisteren

Als een baby nog in de baarmoeder zit, kan hij al horen. Hij hoort de geluiden in het lichaam en het stemgeluid van zijn moeder. Buiten de buik is een baby ook erg gevoelig voor het geluid van de menselijke stem. Hij kan de stem van zijn ouder herkennen tussen andere stemmen. En uit onderzoek blijkt ook dat baby’s na 2 dagen al hun eigen moedertaal herkennen. In de derde maand kan een baby zijn hoofd draaien in de richting van een geluid. Zo leert hij waar een geluid vandaan komt, en welk voorwerp het geluid maakt (als dat dichtbij is). Horen kan hij al, maar nu leert hij dus ook luisteren: gericht aandacht geven aan een bepaald geluid. Hij leert steeds meer geluiden van elkaar onderscheiden. Dat is ook erg belangrijk voor zijn taalontwikkeling.

Voelen en proeven

Alles wat een baby ziet, wil hij pakken en in de mond stoppen. Hij leert wat de dingen zijn door ze te voelen.

Ruiken

Een pasgeboren baby ruikt al vrij goed. Hij kan verschillende geuren onderscheiden. Een baby van 1 week oud kan het verschil ruiken tussen zijn moeder en een andere vrouw. Hij gebruikt zijn reukvermogen om de borst van zijn moeder te zoeken.

Wist je dat…

…een pasgeboren baby de voorkeur geeft aan zoete geuren? De geur van bananen en vanille is voor hem lekkerder dan die van garnalen en eieren. Er is aangetoond dat geur en smaak samenhangen: een baby houdt ook het meest van zoete smaken.

… de reden waarom een kind zo gehecht is aan zijn knuffel, vooral komt door de vertrouwde geur? Daarom heeft een kind er een hekel aan als zijn knuffel gewassen wordt.

Tip:

Schaf 2 identieke knuffels of knuffeldoekjes aan en leg 1 van de 2 alvast onderin het bedje van je kindje. Tegen de tijd dat de ene knuffel toch écht eens gewassen moet worden, ruikt de andere al vertrouwd genoeg!