Tuinelementen

Groen maakt rustig en er is veel aan te beleven: je kunt door de beplanting heen kruipen en sluipen, het biedt verstopplekjes, het beweegt en ritselt, je kunt eraan ruiken, je kunt met stokjes spelen, blaadjes plukken, vruchten proeven.

Babyweide

De baby’s hebbben hun eigen, afgeschermde babyweide. Daar voelen ze het zachte, kriebelige gras en horen het ruisen van de blaadjes aan de bomen.

Boomstammetjes

Het stapstammenpaadje is heel geschikt voor kleine kinderen. De stammen zijn heel laag, van boven scheef afgezaagd en aan de randen iets afgerond, waardoor ze er vriendelijk en uitnodigend uitzien.

De staande en liggende boomstammen langs de paadjes geven de tuin structuur. De kinderen worden erdoor geleid. Een boomstam kan veel meer functies hebben: hij kan dienen als zitbankje, als evenwichtsbalk en onder de schors kun je op zoek gaan naar pissebedden en andere beestjes.

Hekjes

Met hekjes verdeel je de tuin in segmenten, waardoor de kinderen anders spelen. Zonder hekjes hebben de kinderen de neiging constant rondjes te rennen. Daarnaast oogt een hekje gewoon mooi. Het geeft contrast in de ‘brei’ van groen.

Moestuin

Een moestuin is een mooie manier om de kinderen te laten ervaren hoe dingen groeien en om de eigen gekweekte groente of kruiden op te eten.

Verstopplekjes

In veel van onze ontdektuinen staat een wilgentakkenwigwam, waar de kinderen zich in verstoppen.

Deze zandbak is speciaal voor de kleintjes; vlakbij de ingang van de groepsruimte.
Zand en water

Dreumesen en peuters drukken op de knop van de kraan en kijken hoe er water uitloopt, ze voelen eraan, drinken een slokje en volgen dan samen met een pedagogisch werker de waterloop. Waar het water in het zand wegloopt, wordt het een lekker prutje waar je met een stokje – of je handen natuurlijk – in kan roeren.