Mogelijk ook compensatieregeling voor ouders zonder kinderopvangtoeslag

Meer informatie

Branchepartijen BOinK, BK en BMK hebben ‘goede hoop’ dat er een compensatieregeling komt voor ouders die geen recht hebben op kinderopvangtoeslag, maar wél de rekening van gemiste kinderopvang zijn blijven doorbetalen.

Ouders bewezen de afgelopen maanden meer dan ooit hun vertrouwen in de kinderopvang: massaal bleven zij de kinderopvang doorbetalen tijdens de sluiting vanaf 16 maart tot 11 mei. Zo bleef de kinderopvang overeind, werd de kinderopvangtoeslag gewoon doorbetaald én ontvangen 570.000 ouders compensatie voor de doorbetaalde eigen bijdrage.

Ouders zónder kinderopvangtoeslag

Maar de ouders die géén kinderopvangtoeslag ontvangen en de kinderopvangrekening wel doorbetaalden, vielen buiten de boot. Deze ouders hebben geen recht op kinderopvangtoeslag omdat zij bijvoorbeeld expats zijn. Maar dat is maar een kleine groep (6 procent), vertelt BOinK-voorzitter Gjalt Jellesma.

‘Bij het overgrote deel gaat het om gezinnen waarvan maar één ouder werkt. Voor het grootste deel van deze kostwinnersgezinnen geldt dat de kostwinner een zeer veeleisende baan heeft, bijvoorbeeld op de vrachtwagen zit en daardoor lange tijd van huis is. Deze ouders kunnen er dan toch voor kiezen om gebruik te maken van kinderopvang, omdat de zorg anders volledig op de schouders van één ouder ligt.’

Compensatieregeling

Nadat er een goede compensatieregeling was voor ouders die wel recht hebben op kinderopvangtoeslag, en die nu zo’n 500 euro per gezin vergoeding ontvangen voor het doorbetalen van de eigen bijdrage, richtte BOinK een meldpunt op om het ministerie van SZW te helpen bij het vormgeven van de regeling voor de ouders die (nog) niet voor de compensatie in aanmerking komen.

3.152 kinderen

Jellesma: ‘Inmiddels is de stand 3.152 kinderen waarvan de ouders geen recht hebben op kinderopvangtoeslag of een gemeentelijke regeling, maar die wel de rekening zijn blijven doorbetalen in de afgelopen maanden. BOinK is mede namens BK en BMK druk in onderhandeling met het ministerie en wij hebben goede hoop dat ook voor deze groep ouders er een goede compensatieregeling komt.’

Het volledige artikel is hier te lezen.

Meer updates