Activiteitenprogramma

Activiteitenprogramma

Creativiteit, sport & spel, natuur & techniek, kokkerellen, theater... In samenspraak met de kinderen organiseren we elke dag activiteiten met voor elk wat wils. De kinderen kiezen zelf aan welke activiteiten ze meedoen.

Vakantie op de bso!

In alle schoolvakanties bieden we een extra aantrekkelijk activiteitenprogramma, boordevol workshops, clinics en uitstapjes

Frisse start

Een fris nieuw jaar! Het thema voor de voorjaarsvakantie '19 was: Een frisse start! We kookten en aten gezond, bewogen lekker in de frisse buitenlucht en kwamen fris voor de dag met zelfgemaakte lipstick en zeepjes. Ook recyclden we oude materialen en maakten er mooie nieuwe spullen van. 

Hieronder vind je een overzicht van onze activiteitenprogramma's van de afgelopen tijd: 
(Illustraties: Nelleke Kaldeway)

Samen op de wereld

We zijn niet alleen maar Samen op de Wereld! In de kerstvakantie besteedden wij daar speciale aandacht aan. We maakten het super gezellig op de bso, maar hadden ook aandacht voor mensen die het minder goed hebben dan wij. 

Ska Kinderopvang Samen op de Wereld

KEIgaaf! Jouw stad of dorp in verleden, heden, toekomst.

Bij het thema ‘KEIgaaf!’ stonden de activiteiten, workshops en uitstapjes in het teken van Amersfoort/Leusden/Nijkerk in verleden, heden en toekomst. 

Techniek, creativiteit, kokkerellen, sport & spel, theater; alles kwam weer aan bod. ‘Bouw je eigen stad’ in het Medialab van Bibliotheek Eemland, oma’s appeltaart bakken, een razendsnelle raket construeren, de Ska-camping (!), een speurtocht door de geschiedenis van Amersfoort met een iPad, discozwemmen enz. enz. enz.

Absolute topper was de grote theaterdag in de laatste week van de schoolvakantie, in samenwerking met Flint. 

Groen doen

Groen doen:  een programma vol groene, gezonde, actieve duurzame activiteiten, workshops en uitstapjes.

Winter(spelen)

Het thema van het voorjaarsvakantieprogramma was (Winter)spelen. We gingen curlen, hielden een stamppottencompetitie, pimpten onze koksmuts en ons eigen bord. Voor de 6-plussers stond er een workshop ‘Handlettering’ op het programma en met de tieners hebben we geschaatst op de ijsbaan in Utrecht. 

Samen op de Wereld

De bso is een plek waar kinderen zich welkom en gehoord voelen, waar ze zichzelf kunnen zijn en zich verantwoordelijk voelen voor elkaar, de groep en hun omgeving. De kinderen ervaren op de bso dat zij niet alleen, maar Samen op de Wereld zijn! In oktober, november en december 2017 besteedden we hier speciale aandacht aan op de bso's. De kinderen ondernamen acties voor het goede doel en zorgden voor het milieu. Daarnaast besteeden we aandacht aan kinderparticipatie. 

Hoe heurt het eigenlijk?

Hoe gedraag je je in een poepie-sjiek restaurant? Welke kleren draag je bij verschillende gelegenheden? Hoor je een cadeau eigenlijk wel direct uit te pakken? Ook serieuzere zaken kwamen aan bod, natuurlijk verpakt in leuke activiteiten en workshops. We bespraken aan het begin van het schooljaar de omgangsregels op de bso, aan de hand van onze 'gouden regels'-pictogrammen. Ook haakten we in op de campagne 'De scholen zijn weer begonnen'; automobilisten wordt gevraagd alert te zijn, maar wat kun je als kind doen om veilig te zijn in het verkeer? En hoe heurt het eigenlijk in de sport; wat zijn de spelregels en hoe gedraag je je écht sportief? 

Natuurlijk!

Hutten bouwen, met z'n allen picknicken, je eigen journaal maken met professionele apparaatuur, uitstapjes naar landgoed Schothorst en de struintuin in Leusden, waterdiertjes vangen en nog veel meer avontuurlijke, groene activiteiten. Het thema voor het bso-zomervakantieprogramma was 'Natuurlijk!'  

Feest!

Koningsbal, verkleedzakspel, gezonde feesttaartjes maken, dansworkshops voor alle kinderen, picknickparty, graffitiworkshop op de tienergroepen en nog veel meer creatieve, culinaire, sportieve en uitdagende activiteiten kwamen aan bod bij het thema Feest

Laat je zien!

Kan jij voetballen als Messi? Sta je altijd voor iemand klaar? Of ben jij vaak in de natuur te vinden? Ben je een ster in rekensommen maken? Of schilder je net zo mooi als Picasso? Iedereen heeft een talent! We zijn niet allemaal hetzelfde. Gelukkig maar, anders zou het heel saai zijn. Wees trots op jezelf, je mag zijn wie je bent! Wat wil jij van jezelf laten zien? Bij het thema Laat je zien konden de kinderen zichzelf laten zien of juist ontdekken wie zij zijn en waar zij goed in zijn. 

Samen op de Wereld

Acties voor goede doelen, proefjes over duurzaamheid, wenskaarten versturen en knutselen met kosteloos materiaal. De  kinderen ervaarden bij dit thema dat zij niet alleen, maar Samen op de Wereld zijn!

WoordenLab

Wie woorden zegt, zegt boeken en verhalen. Maar hoe worden boeken eigenlijk gemaakt? En wat als je niet goed ziet?  Hoe worden de tekeningen bij verhalen gemaakt? En waarom kan je niet iedereen verstaan? Hoe zou het  zijn om één dag geen woorden en letters te hebben? De kinderen ontdekten bij het thema WoordenLab alles wat met woorden te maken heeft en dan in de breedste zin van het woord. 

Ska-sportzomer

Het bso-vakantieprogramma stond zomer 2016 in het teken van SPORT! We haakten aan bij grote evenementen als de Olympische Spelen en de Tour de France. Er stonden elke dag sport- en spelactiviteiten op het programma en daarnaast leefden we ons ook creatief en culinair uit.

Natuur

Bij de Ska hebben we veel aandacht voor natuurbeleving. We hebben er zelfs een aparte (mini-)website aan gewijd: www.ska.nl/ontdektuinen. Kinderen die veel buiten zijn in een groene omgeving ontwikkelen zich beter en kunnen zich beter concentreren. Het is goed voor hun gezondheid en - het allerbelangrijkste - het geeft ze enorm veel plezier. In en rond de meivakantie 2016 was het thema van het Ska-brede vakantieprogramma 'Natuur'. Hoogtepunt was het 2-daagse kamp voor de 8-plussers.

Duurzaam, gezond en fit!

Knutselen met herbruikbare materialen, kleding pimpen, lekker bewegen, gezonde snacks bereiden. Ons activiteitenprogramma in de voorjaarsvakantie 2016 stond staat in het teken van 'Duurzaam, gezond en fit!'. 

Techniek is tof!

Een knikkerbaan bouwen, licht vangen in een plastic fles, je eigen verf maken, kooktechnieken, een tuintje op zonne-energie aanleggen… Het draaiboek puilt uit van de activiteiten, workshops en uitstapjes op het gebied van natuurwetenschap en techniek. Ze worden aangeboden door onze eigen bso-medewerkers en door o.a. Doezo!, Professor Loep, het CNME en Smulweb. Techniek is tof!

Verloren Verhalen

Een leeg boekenkaft vormt het startpunt voor een avontuurlijke zomervakantie. De kinderen gaan op zoek naar de Verloren Verhalen. Via een magisch deurtje kruipen ze elke week naar een andere wereld. 

In the spotlight!

Muziek, zang en dans, theater, film & fotografie, sport & spel. Het bso-thema is in mei en juni: ‘In the spotlight!’ Of je nu graag in de schijnwerpers staat of liever achter de schermen actief bent, er valt weer van alles te beleven bij de Ska!


 

Heel Ska bakt!

Bij 'Heel Ska bakt!' draait alles om bakken en koken. Een stamppottenbuffet, cupcakes maken en versieren, koken voor de buurt bij Resto VanHarte, koekjes bakken met Leerhotel het Klooster, fruitchips maken, kruiden kweken, hartige taarten bakken. Maar ook muziek maken met kookgerei, servettenvouwen, schorten versieren, ‘smaakpolitie’ spelen, enzovoort enzovoort.

Natuur & Techniek

We verdiepten ons in het najaar van 2014 in ‘Natuur & Techniek’. Voor elke leeftijdsgroep waren er iedere dag leuke activiteiten. Proefjes doen, experimenteren, lekker het bos in om spullen te verzamelen voor de herfsttafel, vogelhuisjes timmeren en een natuurkijkdoos maken, een natuurquiz, bootcamp, herfsthapjes maken en nog veel meer!

Joris en de Oepsdraak

Amersfoort wordt bedreigd door een draak, die eigenlijk heel onhandig is en geen kwaad wil. Om Amersfoort te beschermen, gaat Joris hem helpen, samen met de kinderen. Daarvoor moeten ze van alles te weten komen over de stad Amersfoort! (Zomer 2014)

oepsdraak