6-9 maanden

6 - 9 maanden

Vanaf ongeveer 6 of 7 maanden kan je baby doelgericht acties ondernemen. Hij kan dan van tevoren bedenken dat hij iets wil gaan doen, en het dan doen. Zijn acties zijn dan niet meer toevallig. Hij weet bijvoorbeeld dat er geluid uit een rammelaar komt als hij ermee schudt. Hij gaat bewust van alles uitproberen om te zien wat er dan gebeurt. Als je kind bijvoorbeeld per ongeluk een lepel van het kinderstoeltje stoot, merkt het dat het op de grond valt. Later schuift je kind dan expres de lepel van de kinderstoel af, om te kijken of dat weer gebeurt. Je kind doet dat ook met andere dingen, en leert ervan.

Aan het eind van het eerste jaar laten baby's ook duidelijk merken wat ze willen. Ze steken bijvoorbeeld hun armpjes uit of maken geluid als ze willen dat je hen optilt.

Je baby begrijpt nu steeds meer woorden en herkent zijn naam. Hij begrijpt nog niet alles wat je zegt, maar weet wat je bedoelt als je vertelt dat hij in bad gaat, naar bed gaat of dat jullie naar buiten gaan.

Zitten, kruipen en staan

Rond 6 maanden gaat je kind proberen te zitten. Je kunt dat met hem oefenen, maar laat hem niet te lang in een kinderstoel zitten als hij zichzelf nog niet lang rechtop kan houden. Pas als zijn spieren sterk genoeg zijn om zelf lange tijd rechtop te zitten, kan hij in een kinderstoel of fietsstoeltje zitten.

Vanaf een maand of 7 begint je kind ook te ‘tijgeren’: hij beweegt zich naar je toe door op zijn buik te schuiven en met zijn armen te bewegen. Zijn beentjes gebruikt hij daar nog nauwelijks bij.