9 - 12 maanden

Rond 8 of 9 maanden kan een baby echt kruipen.

Staan oefent hij ook al vanaf 8 maanden. Maar daar heeft hij jouw hulp bij nodig. Of hij trekt zich op aan meubels of aan de spijlen van zijn box. Rond 12 maanden kan hij misschien al een beetje aan je hand lopen. De meeste kinderen leren los lopen als ze een dreumes zijn.

Deze stoere baby probeert zonder hulp te gaan staan… en het lukt!

En deze kanjer loopt bij pappa aan de hand:

Wat ik niet zie, dat is er niet

Voor een baby tot ongeveer 8 maanden bestaat iets of iemand alleen als hij het kan zien, horen, voelen enzovoort. Een popje dat onder een kleed ligt, ziet de baby niet en dus bestaat het niet. Ook al heeft hij het popje net zelf onder het kleed gelegd. Een baby beseft ook niet dat zijn moeder blijft bestaan wanneer hij haar niet ziet en beseft dus ook niet echt dat ze weg is. Rond de 7 maanden begint het kind te beseffen dat mama of papa weg is, maar ergens anders blijft bestaan. Dit is het begin van abstract denken: je kind begrijpt dat er iets is terwijl hij het niet kan zien of kan vasthouden. In deze fase kan je kind wat angstig worden als je weggaat. Dit noemen we scheidingsangst.

Eenkennigheidsfase

Je kind wil alleen bij jou zijn en reageert angstig op vreemden. Dit wordt ook wel eenkennigheid of vreemdenangst genoemd. Eenkennigheid doet zich voor met de ouder erbij en kan duren tot je kind ongeveer 18 maanden is.

Dat ben ik!

Vanaf ongeveer 1,5 jaar beseft een kind dat het een eigen persoon is. Het snapt dan ook dat hij zélf dat andere kindje in de spiegel is. Met een eenvoudig testje kun je ontdekken of jouw dreumes dit doorheeft: