De Nationale voorleesdagen zitten erop en wat hebben we ervan genoten!

Twee weken lang stond op al onze locaties het boek ‘Een huis voor Harry’ centraal. Allerlei verschillende mensen lazen voor: pedagogisch werkers, ouders, opa’s of oma’s, ‘gewone’ mensen en ‘bekende’ mensen.

Onze directeur Louise Joosten trapte voor Ska Kinderopvang de voorleesdagen af: zij las voor aan de peuters van kindcentrum de Vlinderslag. Zij wandelde samen met peuters, ouders en medewerkers door het verhaal van Het huis van Harry. Het voorleesfeestje werd afgesloten met het zingen van het liedje ‘Poesje Mauw’.

Levensgrote Harry

Op speelleergroep de Tamtam las de voorleesconsulente het ‘Huis van Harry’ voor aan de hand van een ‘kamishibai’ oftewel vertelkastje. Ze was trouwens niet alleen; ze had een meer dan levensgrote Harry-knuffel meegenomen die – uiteraard – door alle kinderen even geaaid werd. 

Eigen mandje

Harry en zijn verhaal hebben ook een groot aandeel gekregen in de activiteiten van de afgelopen twee weken. Zo had Harry in de huishoek een eigen mandje waarin hij kon slapen en kreeg hij in het spel van kinderen brokjes te eten. 

NOS-journaal

Kinderen ervaarden zelf wat er met Harry en de doos gebeurt wanneer er water overheen gaat, en als de kinderen buiten speelden, ging hij gezellig mee. De kinderen van onze locaties in Leusden brachten een bezoek aan de bibliotheek. Dieuwertje Blok las voor en een ploeg van het NOS-journaal was daarbij aanwezig. 

Spelen met je eten

Het verhaal van Harry nodigde ook uit om te knutselen, zo af en toe ook onder toeziend oog van Harry zelf. Naast het lezen, spelen en knutselen rondom het boek ‘Een huis voor Harry’, kwam Harry ook nog terug bij het eten. Want bij Ska Kinderopvang mag je met je eten spelen. Kinderen van de Dobbelsteen creëerden op een pannenkoek met groente en fruit hun eigen poes (met bijvoorbeeld een staart van komkommer en snorharen van soepstengel) en op de Mammoet trapten ze de voorleesdagen af met een smakelijke vlinder. Poes Harry en vlinder Vera waren letterlijk om op te vreten! 

Ajax e-sporter Dani Hagebeuk op de bso

En omdat ook oudere kinderen van voorlezen houden, was er ook op de bso aandacht voor de voorleesdagen. Het meest bijzondere moment was toch wel dat Ajax e-sporter Dani Hagebeuk kwam voorlezen op kindcentrum Lange Jan. De bso-kinderen hingen aan zijn lippen toen Dani voorlas uit de Gorgels. Een groot succes!

15 minuten voorlezen – 1000 nieuwe woorden per jaar

Bij Ska Kinderopvang vinden we het belangrijk dat kinderen worden voorgelezen, omdat het zoveel meer is dan een verhaaltje vertellen. Voorlezen is een moment van gedeeld plezier en gedeelde ontspanning. Even samen opgaan in een verhaal en in een andere wereld stappen. Los hiervan draagt voorlezen bij aan de taalvaardigheid van kinderen; met iedere dag 15 minuten voorlezen leert een kind 1000 nieuwe woorden per jaar.

Iedere dag een boek cadeau

Om het belang van voorlezen uit te dragen hebben we de twee weken van de Nationale Voorleesdagen breed opgezet, hebben alle locaties deelgenomen aan die voorleesdagen én konden ouders via de socialmediakanalen iedere dag het boek winnen. Zowel kinderen als medewerkers én ouders kunnen dus terugkijken op geslaagde Nationale Voorleesdagen!

 

Meer nieuws & blogs