De natuur komt tot leven! – blog van Cindy Kits

Na de winter, waarin onze natuur in rust was, is het nu dan eindelijk lente! Ik zeg eindelijk, want ik heb er echt naar uitgekeken. Het wat dood lijkende landschap komt weer tot leven en krijgt kleur! 

Volop kleur

Natuurlijk hoort een periode van rust erbij, maar nu is het tijd om weer volop te groeien en te bloeien! Het is jullie vast ook al opgevallen. Het geel van de narcissen en de forsythia, het paars van de krokussen, het roze en wit van de bloesembomen. De bomen hebben een groenige gloed door de groeiende knoppen. Je ziet ze gewoon groeien, sommige hebben zelfs al blaadjes! En zelfs het gras lijkt groener te worden! 

Nieuw leven

De eerste lammetjes heb ik al in de wei zien staan en de vogels zijn alweer druk met het zoeken van takjes en ander materiaal voor hun nestjes! Hoewel het tot half mei nog best eens kan vriezen, komt er echt weer leven in de natuur! Dieren worden wakker; de eerste kikker en gele citroenvlinder heb ik alweer gespot! En zoals de boeren al druk zijn om het land klaar te maken voor het verbouwen van gewassen, zo druk gaan de insecten aan de gang voor het bestuiven van alle gewassen. 

Insectenweetjes

Zonder insecten geen bloemen, geen groenten en geen fruit! Immers: als de bijen de appelboom niet bestuiven, zullen er geen appels groeien en dat geldt vrijwel voor al onze gewassen! Ik maak dan ook graag reclame voor de spaaractie van de Albert Heijn ;-). Kinderen kunnen sparen voor insectenplaatjes en -tattoos. De plaatjes kunnen ze verzamelen in een album. in dit album vol weetjes neemt Freek Vonk de kinderen mee op insectensafari door Nederland.  Er hoort een leuke app bij om op een virtuele interactieve manier kennis te maken met een aantal insecten. Voor mensen – jong of oud – die insecten erg spannend vinden, is het album een leuke en veilige manier om kennis te maken met de beestjes en te lezen wat deze ‘kleintjes’ voor de natuur doen! 

Buiten op zoek naar insecten

Natuurlijk kan je ook gewoon buiten gaan kijken welke insecten je ziet! Neem een loepje mee en een vel wit papier. Houd deze onder een boom of struikje, even schudden en dan maar zien wat er uit valt… Kijk in het bos onder gevallen blad en takken, til in de tuin eens een steen op of zet een bloempot aan de kant. Ga op onderzoek uit en ontdek welke insecten bij jullie in de buurt leven. Er zijn insectenloeppotjes en insectenherkenningskaarten te koop (even googelen) die de zoektocht nog interessanter maken.

Sommige kids vinden het geen probleem om de  beestjes vast te pakken en komen deze dan trots laten zien. Daarom alvast ter geruststelling: al zien sommige er best eng uit, de insecten  in ons land kunnen vrijwel geen kwaad! 

Veel ontdekplezier! 

Groetjes Cindy 

Cindy Kits is pedagogisch werker en tuincoach bij Ska-kindcentrum JanJans.Foto rechtenvrij van internet

Meer nieuws & blogs