Laat nu de lente maar komen! – blog van Cindy Kits

Vinden jullie de winter nu ook wel lang genoeg duren? Ik eigenlijk wel, maar omdat er aan de weersomstandigheden toch niets te veranderen valt, probeer ik er wat moois uit te halen. 

Wat een kracht heeft de natuur!

Op een wolkenloze winterse dag geniet ik van de stralend blauwe lucht en de warmte van de zon. De warmte van de zon die ondanks de kou mijn gezicht en mijn rug, dwars door mijn jas heen, weet te verwarmen! Daar word ik dan weer blij van, de zon die ons mensen dan toch maar weer weet te verwarmen. Wat een kracht heeft de natuur!

Ik heb ook genoten van de witte sneeuwlandschappen, de patronen die de vorst maakt in vijvers, beekjes of gewoon in een emmer of plas water op de stoep en het prachtige ochtend- en avondrood. 

Iedere dag is er wel weer iets anders te beleven

Op minder zonnige dagen kijk ik naar de rijp aan de boomtakken, het wit bevroren gras, de dikke wattenwolken in de lucht, de grilligheid van de nog kale boomtakken of de prachtige ijsbloemen op mijn autoruit. Iedere dag is er wel weer iets anders te beleven in onze natuur! 

Haal de lente naar binnen…

Toch, zo tegen het einde van de winter begin ik, en ik denk velen met mij, wel weer te verlangen naar de lente. Mochten jullie nou, net als ik, de winter toch ook stiekem een beetje zat zijn, dan wil ik de tip geven om de lente alvast een beetje naar binnen te halen. Koop een bos tulpen of kies eens voor wat voorjaarsbollen. In tuincentra en bloemenwinkels zijn nu volop bollen als narcissen, hyacinten en blauwe druifjes te vinden. Leuk om met je kind dagelijks even te kijken naar hoe de bollen groeien en hoe er een prachtige (geurende) bloem ontstaat. Weer een stukje natuurbeleving, en alvast een beetje lente in huis en in je hoofd! 

…en ontdek de eerste lenteverschijnselen buiten

De lente komt er weer aan, het seizoen waarin je eigenlijk wel het meeste ziet gebeuren! De natuur wordt groen, jonge dieren worden geboren, er valt veel ‘nieuws’ te beleven! Ga lekker naar buiten en kijk welke lenteverschijnselen je al kunt ontdekken! Zie je de knoppen aan de bomen, voel er dan ook eens aan en merk samen met je kind de verschillen op! De katjes van de wilgen voelen lekker zacht, de knop van de kastanje voelt plakkerig.

Zie je al sneeuwklokjes, krokussen of narcissen uit hun bolletjes komen, hoor je de vogels fluiten, en zie je ze ook? Veel plezier!  

Cindy Kits, pedagogisch werker en tuincoach bij Ska-kindercentrum Catootje      

 

Meer nieuws & blogs