Help, wat doe je als je kind niet meewerkt? Inclusief 3 tips voor ouders!

Mijn dochter Maan is een schat van een meid. Ze is vrolijk, enorm vrolijk en door haar humor moet ik vaak om haar lachen. Het klopt wat men zegt over het ouderschap: het is het mooiste wat iemand kan overkomen. Maar niet altijd… ik moet mijn best doen om mijn kalmte te bewaren als ik voor de zoveelste keer naar de badkamer moet lopen om haar eindelijk eens te laten tanden te poetsen. Welkom in het vaderschap!

Het vaderschap is de perfecte combinatie van uitersten. Het ene moment is alles gezellig en het andere moment werkt mijn kind me genadeloos tegen. Dit had ik mij van tevoren niet voor kunnen stellen. Wat enigszins in de buurt komt is de relatie met je geliefde.

In mijn rol als vadercoach spreek ik met vaders die het ouderschap naar eigen wens willen inrichten. Want hoe blijf je – in elke situatie – overeind als vader? Dat is een uitdaging. Voor moeders natuurlijk ook. Iedereen heeft eigen verlangens, overtuigingen en emoties.

Iedere vader is zoekende hoe hij de beste vader voor zijn kind kan zijn. Niet iedereen heeft een inspirerend voorbeeld gehad of is vanaf de eerste seconde vertrouwd in de nieuwe rol als vader. De vorige generaties vaders was daar misschien ook niet zo bewust mee bezig. Hoe dan ook, het vraagt veel van je als de emoties van je kind alle kanten opgaan en jij als volwassene moet er maar mee omgaan.

Als vader én vadercoach help ik om zich prettig te voelen in hun rol. Vaak geef ik drie tips:

1 – Het is oké om boos te zijn.

Iedereen wordt wel eens boos. Het is een manier om je eigen grenzen aan te geven, ook aan je kind.
Zorg er wel voor dat je jouw boosheid onder controle houdt. Haal een paar keer diep adem of neem
desnoods even een time-out.

2 – Weet welke vader je wil zijn voor je kind(eren).

Het is goed om te weten wat voor vader je wil zijn. Hoe wil je dat je kind naar zijn vader kijkt én wat wil je je kind meegeven? Wanneer jouw kompas weet waar het naartoe werkt, kun je de vader zijn die je wil zijn.

3 – Ga met andere vaders het gesprek aan.

Praat met andere vaders over het vaderschap. Dit helpt je om frustraties te relativeren en om je te laten inspireren hoe andere vaders zaken aanpakken. Door middel van deze drie tips kun je beter omgaan met de uitersten van het vaderschap en stevig in je schoenen te staan. Neem vooral alles ook niet te serieus. Toen ik met de tandenborstel van mijn dochter in mijn handen stond en ze niet naar bed wilde, werd ik ook langzaam [bozer]. Uiteindelijk heb ik maar een gek tandenborstellied gezongen waardoor ze vrolijk naar bed ging. Ondanks dat het iets later dan gepland werd, scheelt het een hoop [boosheid].

______

Patrick Timmermans is vadercoach en oprichter van het Vadercafé. Samen met zijn zoon (11), dochter (5) en partner woont hij in Soest. Wil jij ook stevig in het vaderschap staan? Kijk op www.vadervisie.nl.

Meer nieuws & blogs