‘Hoe doen jullie dat?’, is een vraag die ik regelmatig hoor bij ons op de locaties. Vooral bij het ophalen van hun kind blijven ouders graag even hangen om wat informatie bij het team te halen. Hoe reageren wij en wat zouden zij dat als ouders thuis kunnen doen? Ik luister mee en stel dan vaak de vraag: “Welke oplossing hebben jullie als ouders zelf al bedacht?”

Je kent je eigen kind het beste

Bijna altijd hoor ik dat er al een soort van oplossing is en ik kan daar dan blij van worden. Ik snap dat ouders toch even bij de pedagogisch werker willen nagaan of ze wel op de goede weg zijn. Maar ouders, jullie kennen jullie kinderen toch het best! Helemaal mooi is het als er een andere ouder aansluit en aangeeft: “Hé, dat kan ik thuis ook wel een keer uitproberen!” Ouders leren van en met elkaar. Dit is ook de insteek van de OpvoedParty. Samen praten over de opvoeding van jullie kinderen. 

Gebruik maken van elkaars EigenWijsheid

In de OpvoedParty gaan groepjes ouders met elkaar in gesprek. Aan de hand van kaartjes met verschillende opvoeddilemma’s. Niet iedere ouder heeft meteen een oplossing, maar door naar elkaar te luisteren en met elkaar in gesprek te gaan, komen er ineens inzichten en/of oplossingen. Samen weten we vaak meer dan dat je er alleen over blijft nadenken. Binnen de OpvoedParty zeggen we dan ook: “We maken gebruik van elkaars EigenWijsheid”.

Tekst gaat onder de foto door

Bij de vorige OpvoedParty bij Ska Kinderopvang gaven ouders aan:  “Fijn dat ik hier bij ben geweest!”,  “Ik heb veel nieuwe ideeën opgedaan.” En de belangrijkste opmerking was: “Wanneer gaan jullie weer een OpvoedParty organiseren?”

Kom 16 oktober naar de inspiratieavond voor ouders

Nu, ik kan zeggen: op 16 oktober organiseert Ska Kinderopvang weer een inspiratieavond voor ouders, waar de OpvoedParty een onderdeel van is. Leuk om jullie daar te verwelkomen!

Margreet Peek,

VE-specialist bij Ska Bergkwartier 

Meer nieuws & blogs