Hoe stimuleer je zelfsturing bij je kind – blog van Joke Spruit

Naarmate kinderen ouder worden, kunnen ze steeds beter vooruit plannen, impulsen beheersen, hulp vragen als ze ergens niet uitkomen en hun aandacht ergens bijhouden. Dit heet ‘zelfsturing’. Zelfsturing is belangrijk om op school mee te komen, maar je hebt het ook als volwassene hard nodig.  De basis voor zelfsturing wordt al op heel jonge leeftijd gelegd. Bij Ska Kinderopvang hebben wij er daarom veel aandacht voor. Maar als ouder kun je ook de ontwikkeling van zelfsturing van je kind stimuleren.

Een paar leuke voorbeelden voor thuis:

Speel met je kind!

Door zo nu en dan gericht met je kind te spelen, stimuleer je het ergens aandacht voor te hebben en te oefenen om zijn impulsen te beheersen. Houd in de gaten waar je kindje belangstelling voor heeft en kies spelactiviteiten waar het het meest plezier aan beleeft. Laat je kind zelf de spelduur bepalen; je merkt vanzelf wanneer de aandacht verslapt. Het is daarnaast trouwens wel belangrijk dat je kind ook alleen  leert te spelen. 

Je kunt niet vroeg genoeg beginnen!

Leuke en geschikte spelletjes voor je baby zijn bijvoorbeeld  zoek- en vindspelletjes. Door Kiekeboe te spelen, daag je je baby uit om te onthouden wie of wat er verstopt is. Er zijn verschillende variaties van het spelletje. Bijvoorbeeld die waarbij papa of mama verstopt zit achter een doekje. Je baby oefent zo zelfbeheersing, omdat het moet wachten totdat papa of mama weer tevoorschijn komt. In de variant waarbij je baby zelf onder het doekje verstopt zit, bepaalt hij zelf het moment van onthulling: hiermee oefent hij om te gaan met spanning over een verwachte verrassing.

Eenvoudig rollenspel

Dreumesen en peuters hebben er  lol in grote mensen na te doen. Ze vinden het geweldig om je te helpen bij het vegen van de vloer, het sorteren van de was, afstoffen, speelgoed opruimen enzovoort. Deze dingen laten het kind kennismaken met fantasiespel, en leren het de aandacht bij een taakje te houden. 

Naarmate ze ouder worden, kunnen kinderen  steeds complexere rollen spelen. Zij nemen dan ook zélf het initiatief om het spel te starten en zoeken daar de materialen bij die ze nodig hebben (een stoffer en blik, een bezem). Je kan je kind helpen door het te laten zien waar deze spullen staan of door ze zelf neer te zetten.

Gesprekjes 

Het voeren van eenvoudige gesprekjes met kinderen is een prachtige manier om het vasthouden van de aandacht te oefenen. Bij je baby probeer je eerst de aandacht te vangen en hardop de dingen te noemen waar hij naar kijkt. Je baby zal de aandacht bij sommige dingen langer vasthouden dan bij andere, en op deze manier actief oefenen met het richten en het vasthouden van de aandacht. 

Bij je wat oudere kind kan je  voorwerpen aanwijzen en gebeurtenissen benoemen, zodat het leert de aandacht te richten. Naarmate kinderen meer taal leren, ontwikkelen ze ook de vaardigheid om dingen die al eerder gezegd zijn te onthouden, en leren ze woorden aan voorwerpen en handelingen te verbinden.

Joke Spruit, pedagoog bij Ska Kinderopvang

Meer nieuws & blogs