Afgelopen vrijdag, 29 juni, was weer de jaarlijkse Internationale ModderDag. Bij Ska Kinderopvang hadden we aan één dag niet genoeg en maakten we er een ModderWeek van!

Waarom ModderDag?

Waar en wanneer is er nog ruimte om te spelen in de natuur? Te ervaren hoe je een steen kunt keilen over het water? Hoe het is om slootje te springen of in een boom te klimmen? In onze huidige samenleving gebeurt het ontdekken van de wereld steeds vaker virtueel: via televisie, games, tablets en smartphones.

En dat, terwijl het wetenschappelijk is aangetoond dat buiten spelen in de natuur de ontwikkeling van kinderen enorm stimuleert. Met ModderDag wordt het spelen in de natuur op de agenda gezet. Omdat het leerzaam en leuk is!

International Mud Day

In 2009 op een World Forum bijeenkomst is het idee voor International Mud Day ontstaan, met als doel kinderen de noodzakelijke positieve natuurervaringen te geven. Gillian McAuliffe uit Australië and Bishnu Bhatta uit Nepal bespraken de uitdagingen die kinderen tegenkwamen bij het spelen in de modder in hun eigen omgeving. Waar op de dorre zandvlakten van Perth, Australië weinig modder te vinden is en een cultuur heerst van ‘niet vies willen worden’, was in Nepal meer dan genoeg modder, maar hadden kinderen onvoldoende kleding om deze vies te kunnen maken en daarna te wassen. Wat begon als een kledinginzamelingsactie en uitwisseling tussen kinderen uit Nepal en Australië is uitgegroeid tot een internationale dag. 

Natuurbeleving bij Ska Kinderopvang

Bij Ska Kinderopvang hebben we – het hele jaar door – veel aandacht voor natuurbeleving. De buitenruimtes van al onze kinderdagverblijven zijn ingericht als ontdektuin waar kinderen de natuur kunnen ervaren en beleven. Dit jaar vieren we zelfs het 10-jarig jubileum van onze ontdektuinen

Hieronder vind je een impressie van een week lang ModderPlezier! Geniet je mee? 

 

Meer nieuws & blogs