Voormalig presentatrice bij Op1 met een miljoenenpubliek, de jongste commissaris van Nederland en het gezicht van de komende generatie. Talitha Muusse is 29 jaar en begrijpt als geen ander hoe het is om haar doelen te bereiken. We vragen haar of dat ook mogelijk is voor de komende generatie, die hard wordt geraakt door de coronabeperkingen. “Een verloren generatie is het niet, maar het moet zeker anders!”

Hi Talitha, wat ontzettend leuk om je te spreken! Voordat we het gaan hebben over de kinderen die vandaag opgroeien, hoe kijk je terug op je eigen jeugd?

‘Zelf ben ik opgegroeid in Nieuwerkerk aan den IJssel, onder de rook van Rotterdam. Op de christelijke basisschool waar ik zat verliep alles heel vredig en zorgeloos. We hadden geen huiswerk, tenminste ik kan me geen huiswerk herinneren. Ik besefte mij ook helemaal niet hoe belangrijk de Cito-toets in groep 8 was. Best bijzonder eigenlijk!

Bij mijn neefjes zie ik van jonge leeftijd al een veel hogere prestatiedruk. De ontwikkeling van het kind ligt onder een vergrootglas. Kinderen en ouders krijgen ontwikkelplannen en er zijn apps om de cijfers en de voortgang te beoordelen. Van jongs af aan veel controle en sturing op een kind.

De jongste commissaris van Nederland en voormalig presentatrice bij Op1 met meer dan één miljoen kijkers, en dat op je 29ste! Welke eigenschap heeft jou daar het meest mee geholpen?

Ondernemerschap, wacht niet af maar kom zelf actie. Zelf initiatief nemen, kansen grijpen en niet afhankelijk zijn van één kwaliteit of vaardigheid. Een groot deel van het leven speelt zich online af, maar juist in het echte leven maak je het verschil. Laat de kinderen dus de wereld ontdekken. Oh ja, en laat kinderen echt kind zijn.

In artikelen van o.a. De Trouw en De Volkskrant wordt gesproken over een verloren generatie. Wat vind jij? Is de komende generatie van kinderen verloren?

Nee, daar ben ik het niet mee eens. Kansen blijven zich altijd voordoen en ook de komende generatie gaat die kansen pakken. Wel ben ik een voorstander van een betere herverdeling tussen het geld voor de huidige en toekomstige generaties. Al voor de coronacrisis kwam de jeugd er slecht van af.

Meer geld naar de kinderopvang en het onderwijs. Ieder kind de kans geven om zichzelf en de wereld om zich heen te ontdekken. Hopelijk net zoals mijn eigen jeugd: zorgeloos en zonder prestatiedruk.’

Meer nieuws & blogs