Op 5 januari begon het jaar goed voor de Centrale Kinderraad van Ska Kinderopvang. De kinderen van de kinderraad verzamelde zich op de buitenschoolse opvang de Boshut waar pedagogisch beleidsmedewerker Liz Reinders klaar stond. Samen gingen ze aan de slag met een actueel thema: diversiteit en inclusie. Want wat betekent dat eigenlijk? En wat zien de kinderen daarvan op de bso?

Wat is inclusie en diversiteit?

De dag begon actief met het spel ‘Ren je rot’. Een spel waarbij er verschillende vragen worden gesteld aan de spelers. Een voorbeeldvraag is bijvoorbeeld: ben je liever in de grote stad? Of ga je liever de natuur in? Afhankelijk van jouw antwoord ga je naar links of naar rechts? Spelenderwijs zien de kinderen elkaars overeenkomsten en verschillen.

Dan is het tijd om zelf op onderzoek uit te gaan, want hoe inclusief is het speelgoed op de buitenschoolse opvang eigenlijk? Elke groep kreeg een eigen achtergrond en opdracht mee. De ene groep had fictief 2 moeders als ouders en ging op zoek naar een spel, afbeelding of iets anders dat erbij paste. De andere groep moest kleurpotloden met verschillende huidskleuren vinden. De uitkomst was een eye-opener voor de kinderen en volwassenen die erbij waren.

Leuke activiteiten op de bso

Na een korte pauze met gezonde bananenchips gingen de kinderen uit de kinderraad in gesprek met Rachel den Boer, Directeur Organisatie en Dienstverlening bij Ska Kinderopvang. De vragen die centraal stonden in de kinderraad: hoe vind jij het op de buitenschoolse opvang? En wat kan er beter? In eerste instantie waren de kinderen niet tevreden met het aantal activiteiten. Na doorvragen bleek de vork (gelukkig) toch iets anders in de steel te zitten. Wel zijn er natuurlijk nog voldoende wensen. Een aantal kinderen wil graag meer koken en bakken in de keuken. Een andere groep wil meer fietsen en stuntsteps op de locatie. Daar gaan we iets aan doen!

Gezonde voeding

De voeding op de kinderopvang is een ander punt op de agenda. Een paar kinderen geven aan dat er weinig zoet is als broodbeleg. Met name de vruchtenhagelslag wordt gemist. Nadat er samen geteld is, blijkt er stiekem toch een aantal gezonde zoetigheden te worden aangeboden. De kinderen vertellen dat het gedroogde fruit en de bananenchips favorieten zijn. De magen beginnen te knorren en het einde van de kinderraad is in zicht. De dag wordt afgesloten met een gezonde lunch. Heerlijke verse tomatensoep, pastasalade en pita die de kinderen zelf mogen vullen. Het einde van een geslaagde ochtend.

Meer nieuws & blogs