Bso-vakantieprogramma gaat bijna van start!
Festival Camping, Foodtruck Valley, Zen Lounge, Music Stage, Pret Paviljoen en de Talent tent. Op ons Bso-lands festival vind je het allemaal! We gaan bijna van start met ons vakantieprogramma.
‘Haastige spoed is zelden goed!’, We kennen allemaal deze uitspraak. Ook bij het wegbrengen van kinderen is haast maar zelden goed. Herken je dit? Hoe meer haast je hebt, hoe meer je kind lijkt tegen te werken en hoe langer het juist duurt voor je eindelijk de deur uit kan. In deze blog leg ik je uit waarom dat is en geef ik je tips zodat je als ouder helemaal ‘zen’ je kind naar het kindcentrum kan brengen.
Haast hebben is een symptoom van stress. Als je haast hebt, ben je eigenlijk vooral bezig met het volgende moment: op tijd op je werk willen zijn bijvoorbeeld. Er gaat van alles door je hoofd. Zoals wat er allemaal nog moet gebeuren en hoeveel tijd dat wel niet kost. Misschien gaan ook de gevolgen van te laat op je werk komen door je heen. Al met al, je bent super druk in je hoofd.
Kinderen kunnen hier enorm sterk op reageren, ik vergelijk ze wel eens met een toerenteller van een auto. Als je maar gas blijft geven zonder te schakelen, gaat je auto meer lawaai maken. Als je haast hebt en de snelheid thuis wilt opvoeren, komt er meer lawaai uit je kind.
Het heeft vaak ook invloed op het afscheid op het kindcentrum. Wij merken dat hoe drukker of chaotischer de ochtend thuis is verlopen, hoe meer moeite een kind heeft om te schakelen en ontspannen te gaan spelen.
1. Zorg voor een vaste structuur
Daarmee bedoel ik een vaste volgorde van je ochtend. Rond alles wat je boven kan doen eerst af en ga dan pas naar beneden, zodat je later niet weer naar boven hoeft. Start vervolgens direct met het ontbijt. Niets is namelijk vervelender voor een kind dan uit zijn of haar spel gehaald worden. Hoe meer je dit kan beperken hoe meer tijd er overblijft.
2.>Laat de schermen (tv/tablet/smartphone) ‘s ochtends uit.
Ze geven extra prikkels en het kost daarnaast extra tijd om ze weer uit hun schermbubbel te halen en in beweging te krijgen. Op korte termijn lijkt het jou rust en tijd op te leveren, maar die verlies je weer door de gevolgen ervan.
3.>Neem de tijd
Kinderen zitten veel meer ‘in het moment’ dan jij als volwassene. Ze zijn als ze wakker worden helemaal niet bezig met waar ze straks naar toe gaan. Bekijk kritisch hoeveel tijd je eigenlijk neemt voor het ochtendritueel. Kom je structureel tijd te kort, dan is een simpele oplossing eerder je wekker te zetten.
4.>Bereid ’s avonds vast voor
Je kan ’s ochtends tijd winnen door ’s avonds alvast dingen voor te bereiden; kleren klaarleggen, tafel dekken, lunchtrommel klaarmaken, etc.
5.>Neem de planning door
Gebruik de extra tijd om je kind(eren) te vertellen wat er op de planning staat voor die dag; dat geeft houvast en rust. En ook dat zorgt ervoor dat ze makkelijker meebewegen en de ochtend een stuk relaxter verloopt.
Als je het gevoel hebt dat je de tijd kan nemen, ontstaat er meer ruimte om de ochtend speelser te laten verlopen. Jij bent relaxter en – net als je kind(eren) – meer in het moment. Je hebt meer aandacht voor elkaar en er is extra tijd voor een knuffel of een praatje.
Ik hoop dat je met mijn tips een gezelliger en meer ontspannen start van de dag zult hebben! Heb je zelf nog meer tips? Of heb je behoefte aan tips op een ander gebied? Mail ons!
Namens team Pedagogiek,
Nathalie Camacho
Festival Camping, Foodtruck Valley, Zen Lounge, Music Stage, Pret Paviljoen en de Talent tent. Op ons Bso-lands festival vind je het allemaal! We gaan bijna van start met ons vakantieprogramma.
Ska Kinderopvang zet zich actief in voor de ontwikkeling van wooncomplex Puntenburg in de wijk Soesterkwartier. Samen met haar partners de Alliantie, ROC Midden-Nederland en Silverein, allemaal gebruikers van het complex Puntenburg, wordt er gewerkt aan een bruisende plek waar ontmoeting en verbinding centraal staan. Zo kunnen senioren langer zelfstandig wonen en wordt de sociale band in de wijk versterkt.
Goed nieuws Ska Kinderopvang en Bibliotheek Eemland verlengen de samenwerking met 3 jaar om leesplezier centraal te stellen in de kinderopvang.